kuva: Valtioneuvosto
Alivaltiosihteeri Päivi Nerg sanoo, että ei ole esittänyt mitään uutta tulkintaa maakuntien lukumäärästä.

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelua johtava alivaltiosihteeri Päivi Nerg sanoo, että hänen Maaseudun Tulevaisuudessa esittämissään arvioissa maakuntien lukumäärästä ei ole mitään uutta.

Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen, kesk., kimmastui Nergin lausunnosta ja katsoi, että Nerg on sanomisillaan heikentänyt merkittävästi uskottavuuttaan tehtävänsä hoidossa.

– Minä olen todennut sen, että 18 maakuntaa on lakiluonnosten pohja, joka on eduskunnassa. Samassa lakiluonnospaketissa on myös malli, jolla valtion ja maakuntien välinen täysin uusi ohjaus ja kumppanuusmalli toimii. Siinä yleiskatteellisen rahoituksen riittävyys ja lakisääteisten tehtävien hoitaminen ovat jatkuvan yhteisen seurannan kohteena, Nerg sanoo.

– Ja lakiluonnoksessa on myös selkeä malli sille, miten edetään, jos ongelmia tulee. Ensimmäinen tie, joka nyt on jo elävää elämää valmistelussa, on enenevän yhteistyön tie, jota muun muassa sote-puolella viisi yhteistyöaluetta jo tekevät. Mutta jos ei sekään riitä ja tilinpäätökset ovat negatiivisia, edessä on fuusioselvitystie. Ei siis mitään uutta auringon alla sanomisissani.

Nergin mukaan irralliset toimialakohtaiset tarkastelut tuottavat erilaisia tuloksia parhaaksi aluejaoksi.

– Mutta maakuntaliittojen määrään perustuva 18 on nyt pohja, ja tässä vaiheessa se on erittäin hyvä pohja. Mutta on väärin antaa kuvitelma, että se on ikuinen ratkaisu. Jos maakunnat selviävät, minkä eteen rajusti toitä teen, 18 on Suomen malli pitkälle tulevaisuuteen. Mutta ei ilman kovaa työtä ja ei ilman aivan uudenlaisia yhteistyömalleja.

Wuorinen epäili myös, että Nerg ei tuntisi maakuntien toimintaa ja etenkään niiden tekemää yhteistyötä. Nerg tyrmää väitteen.

– Olen tehnyt töitä yli 20 vuotta maakunnissa. Olen toiminut sekä Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa että Etelä-Pohjanmaalla. Keski-Suomi on kotimaakunta, Uudellamaalla olen ollut kohta 10 vuotta. Sisäministeriön aikana valtakunta tuli todella tutuksi sisäisen turvallisuuden ja valtion palveluiden näkökulmasta. Ja maakuntakiertueen teimme juuri keväällä, Nerg luettelee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Nyt tarvitaan johdonmukaista toimintaa. Ei poukkoilua. Riittää kun Kiurun popula poukkoilee, eikä saa esitettyä yhtään mitään. Jos ollaan eri mieltä, pitäisi löytää uusi ratkaisu, mutta sitä he eivät saa esitettyä.

    Verotusoikeus maakunnille.

    Ja – ikäihmisten ja monisairaiden hoito on turvattava.

    12 v. on soudettu ja huovattu Sote:n kanssa….olisi tosi hienoa jos nyt tapahtuisi asiassa valmista.

  2. Minustahan Nergin oli tunnollisena virkamiehenä kerrottava totuus maakuntien tulevasta rahoituksesta ja sen vaikutuksesta maakuntien kyykkyyn vastata tulevista tehtävistään, koska se on esissä aikanaan kuitenkin. Esimakuna tähän saatiin jo Hesarin uutisesta 6.7.2018, jonka mukaan sote-uudistus panee maakunnat ankaraan leikkuriin ja palvelujen keskittämiseen. Samoin olemme saaneet lukea juttuja tyhjiksi jäävistä sote-kiinteistöistä. Nyt vain tulisi nähdä ja ymmärtää, miten käy yhdenvertaisille terveyspalveluilla ja vetää johtopäätöksiä sen mukaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*