Hallitus on linjannut, että Suomessa otetaan käyttöön nettiäänestys. Asiaan liittyvistä riskeistä on keskusteltu yhä enemmän.

Nettiäänestystä selvittävät nyt oikeusministeriön työryhmä sekä parlamentaarinen seurantaryhmä. Hallitus päätti viime syksynä, että Suomessa valmistellaan siirtymistä sähköiseen äänestykseen perinteisen äänestyksen rinnalla kaikissa vaaleissa.

OM:n työryhmän tulee laatia selvitys yleisissä vaaleissa ja neuvoa-antavissa kansanäänestyksissä käytettävästä nettiäänestysjärjestelmästä.

Nettiäänestys on herättänyt viime aikoina runsaasti kriittistä keskustelua tietoturva- ja manipulaatioriskien takia.

Kritiikissä nettiäänestyksen hyödyt kyseenalaistetaan suhteessa riskeihin.

Selvityksen osa-alueita ovat toimeksiannon mukaan muun muassa toimintaympäristön, markkinoiden ja tietoturvallisuuden kartoittaminen, riskien tunnistaminen sekä jatkotoimenpide-ehdotuksen esittäminen.

Esiselvityksellä on tarkoitus tuottaa tietoa päätöksenteon pohjaksi ja määrittää lähtökohdat mahdolliselle tietojärjestelmän hankinnalle.

Valmistelua seuraamaan ja tukemaan nimetään eduskuntapuolueiden edustajista koostuva parlamentaarinen seurantaryhmä. Tarkoituksena on, että seurantaryhmä välittää eduskuntaryhmille tietoa hankkeesta ja siten edistää keskustelua nettiäänestyksestä.

Työryhmän ja seurantaryhmän toimikaudet päättyvät 30. marraskuuta 2017.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä