Kuntavaalien ennakkoäänestyksen aktiivisuuden taso selviää lopullisesti vasta, kun ennakkoäänestysäänestysaika on ohi. Tiistai (8.6.) on vielä ennakkoäänestyspäivä. Kuva: Ville Miettinen

Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelun tiistaiaamun (8.6., klo 10) päivityksen perusteella reilut 1,2 miljoonaa suomalaista on antanut äänensä kuntavaalien ennakkoäänestyksessä. Tämä on 27,4 prosenttia kaikista äänioikeutetuista.

Paikoin ennakkoäänestysaktiivisuus on kohonnut jo todella korkealle tasolle. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla sijaitsevan Lestijärven kunnan äänioikeutetuista jo reilut 53 prosenttia on antanut äänensä. Lestijärven kunnassa on vajaat 730 asukasta.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa ennakkoon äänesti 26,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Nyt tiistaina on kuntavaalien ennakkoäänestyksen viimeinen päivä. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Ennätys odotettavissa

Ennakkoäänestysaikaa on ollut tällä kertaa poikkeuksellisen paljon, kaksi viikkoa.

Vaalitutkija ja Tampereen yliopiston yliopistonlehtori Sami Borg ennakoi jo ennen ennakkoäänestyksen alkamista Kuntalehden haastattelussa (27.5.), että kuntavaaleissa annetaan nyt todennäköisesti ennätysmäärä ennakkoääniä.

– Tähän arvioon vaikuttaa se, että ennakkoäänestysaikaa laajennettiin kahteen viikkoon. Myös se vaikuttaa, kun varsinainen vaalipäivä (13.6.) sijoittuu kesäkuun viikonloppuun, sekin nostaa ennakkoäänestyksen suosiota, Borg arvioi jo tuolloin.

Miehiä ehdokkaina naisia enemmän

Tilastokeskus ilmoittaa, että kuntavaaleihin on asetettu mukaan yhteensä 35 627 ehdokasta, mikä on reilut 2 000 ehdokasta enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Kuntavaalien ehdokkaista enemmistö on aina ollut miehiä.

Tilastokeskuksen kautta selviää myös, että nyt toteutuvien kuntavaalien ehdokkaista miehiä on 21 480 ja naisia 14 147. Naisten osuus ehdokkaista on siten 39,7 prosenttia, mikä on 0,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*