kuva: Marianne Pekola-Sjöblom
40 kilometriä Oslosta etelään sijaitseva Drammen on yksi kuntaliitoskunnista. Uusi Drammen syntyy, kun Nedre Eiker, Svelvik ja Drammen yhdistyvät.

Norjassa järjestetään maanantaina kunta- ja aluevaalit. Vaalit ovat poikkeuksellisen kiinnostavat, sillä monissa kunnissa on kyseessä kuntaliitosvaalit.

Vuoden 2020 alussa toteutuvien kuntaliitosten myötä 119 nykyisestä kunnasta muodostuu 47 uutta kuntaa ja kuntien lukumäärä putoaa 356:een. Samanaikaisesti toteutettava alueuudistus pudottaa aluekuntien määrän 18:sta 11:een.

– Yksi ennuste on, että keskustapuolue Senterpartiet vahvistaa valtuustopaikkamääräänsä selvästi – tällaistahan on nähty myös meillä kuntaliitosvaaleissa osassa liitoskuntia. Jos Senterpartiet vahvistaa paikkamääräänsä selvästi, niin se voi merkitä, että kuntaliitosaalto tyrehtyy, sanoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

Ennusteet näyttävät myös, että pääministeripuolue Höyre ja työväenpuolue AP olisivat häviämässä vaaleissa, ja esimerkiksi vihreät etenisivät voimakkaasti.

Jännityksen aiheena on myös äänestysaktiivisuus. Saadaanko varsinkaan liitoskunnissa kuntalaisia äänestysuurnille?

– Norjan kuntavaalien äänestysaktiivisuus on aika lähellä Suomen tasoa: viimeisimmässä vuoden 2015 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli tasan 60 ja aluekuntakuntavaaleissa 55,9, Pekola-Sjöblom kertoo.

Marianne Pekola-Sjöblomin blogikirjoitus Kuntaliiton sivuilla

 

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*