kuva: Marianne Pekola-Sjöblom
40 kilometriä Oslosta etelään sijaitseva Drammen on yksi kuntaliitoskunnista. Uusi Drammen syntyy, kun Nedre Eiker, Svelvik ja Drammen yhdistyvät.

Norjassa järjestetään maanantaina kunta- ja aluevaalit. Vaalit ovat poikkeuksellisen kiinnostavat, sillä monissa kunnissa on kyseessä kuntaliitosvaalit.

Vuoden 2020 alussa toteutuvien kuntaliitosten myötä 119 nykyisestä kunnasta muodostuu 47 uutta kuntaa ja kuntien lukumäärä putoaa 356:een. Samanaikaisesti toteutettava alueuudistus pudottaa aluekuntien määrän 18:sta 11:een.

– Yksi ennuste on, että keskustapuolue Senterpartiet vahvistaa valtuustopaikkamääräänsä selvästi – tällaistahan on nähty myös meillä kuntaliitosvaaleissa osassa liitoskuntia. Jos Senterpartiet vahvistaa paikkamääräänsä selvästi, niin se voi merkitä, että kuntaliitosaalto tyrehtyy, sanoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

Ennusteet näyttävät myös, että pääministeripuolue Höyre ja työväenpuolue AP olisivat häviämässä vaaleissa, ja esimerkiksi vihreät etenisivät voimakkaasti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Jännityksen aiheena on myös äänestysaktiivisuus. Saadaanko varsinkaan liitoskunnissa kuntalaisia äänestysuurnille?

– Norjan kuntavaalien äänestysaktiivisuus on aika lähellä Suomen tasoa: viimeisimmässä vuoden 2015 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli tasan 60 ja aluekuntakuntavaaleissa 55,9, Pekola-Sjöblom kertoo.

Marianne Pekola-Sjöblomin blogikirjoitus Kuntaliiton sivuilla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*