Kuva: Ville Miettinen
Nuvan mielestä nuoret otetaan kunnalliseen päätöksentekoon liian myöhäisessä vaiheessa päätöksentekoprosessia.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (Nuva) on huolissaan nuorten osattomuudesta päätöksentekoon. Nuva vaatii, että nuorille turvataan nykyistä paremmat mahdollisuudet osallistua päätöksentekoon.

– Nuorisovaltuustoille on taattava edustuspaikat jokaiseen kunnan lautakuntaan, valtuustoon sekä kunnanhallitukseen. Nuorisovaltuuston asema on turvattava kunnan hallintosäännössä, Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton vuoden 2019 puheenjohtaja Sami Salminen sanoo Nuvan tiedotteessa.

Kunnilla on ollut kesäkuusta 2017 asti lakisääteinen velvollisuus perustaa nuorisovaltuustoista tai vastaava elin, joka tuo nuorten äänen päätöksentekoon.

Viikonlopun liittokokouksessa hyväksymässään julkilausumassa Nuva muistuttaa, että pelkkä lakisääteinen nuorisovaltuuston perustaminen ei turvaa nuorten osallistumisen toteutumista.

Nuvan mukaan etenkin merkittävissä uudistuksissa on pidettävä huolta siitä, että ne ovat kauaskantoisia ja kohtelevat kaikkia osapuolia oikeudenmukaisesti, ja tämän vuoksi nuorten äänen on kuuluttava päätöksenteon kaikilla tasoilla.

– Jokaisessa kunnassa on tulevana vuonna edistettävä nuorisovaltuustojen vaikuttamismahdollisuuksia. Nuorten on päästävä aidosti osallistumaan päätöksentekoon – muun muassa vaikuttamalla kunnan julkiseen liikenteeseen ja osallistavan budjetoinnin kautta.

Aiemmin marraskuussa Nuva ilmaisi huolensa siitä, että käytännössä nuoret otetaan usein mukaan päätöksentekoon vasta prosessin viime metreillä, kun suunnitelmat ovat jo valmiina. Nuvan mukaan nuoret tulisi ottaa mukaan tasavertaisina asiantuntijoina valmisteleviin työryhmiin.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*