Vaikuttamisen käsitettä problematisoidaan turhaan, sanoo Jesse Kosonen. (Kuva: Ville Miettinen)

Nuorten ottaminen osalliseksi päätöksenteossa on ennen kaikkea asenteesta kiinni, näkee Suomen Nuorisvaltuustojen liiton (Nuva ry) hallituksen jäsen Jesse Kosonen.

Viime kuntavaaleissa vain joka kolmas alle 30-vuotias äänioikeutettu äänesti, ja ensi vuoden vaaleissa nuoria toivotaan paitsi uurnille myös ehdokkaiksi.

Yksi ongelmista on, että nuoret kokevat vieraantuneensa puolueista.

Kuitenkin nuoria voi saada mukaan hyvin yksinkertaisilla konsteilla.

– Osallisuus on ennen kaikkea asennetta. Että halutaan ja tahdotaan kysyä, silloin syntyy keskustelu. Istutaan pöydän ääreen ja kohdataan nuori tasa-arvoisena kuntalaisena samoin kuin äänestysikäinen, Jesse Kosonen sanoo.

 

Lindström:
Nuoret hyötyvät selkeästä viestistä

 

Demokratiapäivän puheessaan oikeus- ja työministeri Jari Lindström, ps., lähetti viestin puolueille ja esitti toiveen, että ehdokkaiksi valittaisiin mahdollisimman laajasti yhteiskuntaa edustavia henkilöitä.

– Avoin, vuorovaikutteinen ja selkeäkielinen viestintä lisää intoa yhteisiin asioihin. Puolueet ovat keskeisiä demokratiakasvattajia. Myös hankalasti tavoitettavat ryhmät, näissä kysymyksissä usein nuoret ja ikääntyneet, ja maahanmuuttajatkin hyötyvät selkeästä viestistä, Lindström sanoi.

Viestinnän vaikeaselkoisuudella voi olla pitkäaikaiset vaikutukset politiikkaan lähtemistä harkitsevalle nuorelle, uskoo Kosonen.

– Jos puhutaan vaikealla kielellä, voidaan tappaa innostus ja pahimmillaan se voi jatkua läpi elämän.

Tämä ei tarkoita, että pitäisi turvautua populismiin, Kosunen muistuttaa. Asioista on puhuttava oikeille nimillä mutta ei liian vaikeasti.

– On tosi tärkeää varsinkin alkuvaiheessa, että nuoret otetaan mukaan ja annetaan alusta asti onnistumisen kokemuksia.

– Nuorisovaltuustot on hyvä väylä. Nyt niiden perustaminen on taattu kuntalaissa ja niille annetaan todellinen painoarvo. Kun saa hyviä kokemuksia, nälkä kasvaa syödessä ja haluaa aktivoitua myöhemminkin.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-19-kohteessa-8-49-40

”Vaikuttaminen
lähtee pienistä asioista”

Kosunen korostaa, että osallisuuden ylipäänsä pitäisi olla läpileikkaavampaa kuin nyt.

– Meillä problematisoidaan vaikuttamisen käsitettä, että kun vaikutetaan pitää toimia jotenkin ihmeellisesti ja erikoisesti ja tulla muulta planeetalta ja olla supermies.

– Eihän se sitä ole. Vaikuttaminen lähtee pienistä asioista. Kaupassa ostopäätöksestä, siitä että kertoo taloyhtiön kokouksessa mitä mieltä on, juttelemalla päättäjien kanssa. Tämä pitäisi muistaa ja sitä kautta edistää myönteistä kuvaa osallisuudesta.

Kosonen korostaa, että nuoret pitää tunnistaa erityisryhmänä, johon liittyy omat tarpeensa. Juuri tähän liittyy kapulakieli ja muut viestinnälliset seikat.

Vaikka Demokratiapäivän puoluesihteerien vaalitentissä ei tullut varsinaisia selkeitä uusia ideoita tai avauksia nuorten huomioimiseksi, suunta on Kososen mukaan hyvä.

Nuorisovaltuustojen lisäksi osallisuusmahdollisuuksia tarjoava mm. lastenparlamentit ja oppilaskunnat.

– Voisi hyvin pohtia, että laskettaisiin äänestysikärajaa kunnallisessa kansanäänestyksessä, Kosonen ehdottaa.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-19-kohteessa-8-50-14

LUE MYÖS:

Helsinki vakinaistaa nuorisotoimen osallistavan budjetoinnin

Onko Paavo Väyrynen aikaansa edellä – ”puolueiden pitää uusiutua”

Kuntaliiton Koskinen: Pallo äänestäjien aktivoimisessa on puolueillla

Vain kaksi puoluesihteeriä rajoittaisi vaalikelpoisuutta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä