Nuva ry nostaa tänä vuonna ääntä kuuluviin erityisesti siitä, että vaikka lähes kaikissa kunnissa on jo nuorisovaltuusto, kaikkialla niistä ei ole saatu rakennettua tarpeeksi vaikuttavia, Markus Koski sanoo. Kuva: Ville Miettinen

Nuorten ääni ei kuulu yhteiskunnassa riittävästi, sanoo Nuorisovaltuustojen liiton eli Nuva ry:n uusi puheenjohtaja Markus Koski

Nuorille on erilaisia tapoja tulla kuulluksi, läheskään aina nuorten viestiä ei oteta todesta. Ja se – todesta ottaminen – on ratkaisevaa.  

-Paljon riippuu siitä, miten nuorten ajatukseen tai ääneen suhtaudutaan. Vaikka on paljon erilaisia tapoja kuulla nuoria, ratkaisevaa on, miten päättäjää kuultuun asiaan suhtautuu. Siinä on paljon eroja. 

Nokialla varttunut Koski kiinnostui jo lapsena vaikuttamisesta. 13 vuoden iän täyttämistä hän odotti myös ja erityisesti siksi, että ovi nuorisovaltuustoon aukeaa vasta, kun täyttää 13.  

Kosken kiinnostus vaikuttamiseen näkyi koulussa toimintana oppilaskunnissa ja tärkeiksi kokemiensa asioiden edistämisessä ja puolustamisessa. 

-Olen aina ollut innolla mukana yhteisjutuissa, ja heti 13-vuotiaana hain nuorisovaltuustoon ja onneksi pääsinkin mukaan.  

Nuorisovaltuustossa Koski kiinnostui myös kuntavaikuttamisesta. 

– Kun valittiin nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi. Siinä pääsi sisälle kuntaorganisaatioon: erilaisiin kaupungin omiin työryhmiin ja valtuustoedustajaksi. 

Nokialla oli tuolloin lähtöajatuksena, että nuorisovaltuusto voi olla oikeasti osa kaupungin organisaatiota, tuomassa niin sanottua asiantuntijaroolia valmisteluun, Markus Koski sanoo. 

-Jos on vaikka ollut sivistyspalveluilla jokin kouluihin liittyvä asia käsittelyssä, on haluttu nuorisovaltuustolta mielipide. 

Kosken mukaan tärkeää on, että kunnassa lähtöajatus on, että kyse ei ole pakkopullamaisesta kuulemisesta, vaan nuorten näkökulmia ja ajatuksia halutaan oikeasti kuunnella.  

-Kun tulee fiilis, että saa oikeasti olla asian valmistelussa mukana, siitä syntyy se into. 

Nuorisotutkimuksen mukaan vaikuttaminen kiinnostaa nuoria, mutta esillä olo tai barrikadeille nouseminen ei välttämättä. Vaikuttamisen ei tarvitse välttämättä näkyä. 

Kaikkien ei tarvitse lähteä mukaan nuorisovaltuustoon, Markus Koski korostaa. 

-Eihän kaikkien tarvitse olla kiinnostuneita kuntapolitiikasta. Ei tavoite ole se, että kaikki nuoret lähtisivät mukaan nuorisovaltuustoihin tai muihin vaikuttamisryhmiin.

Tavoitteena on se, että jokainen nuori olisi kiinnostunut yhteisistä asioista ja tietäisi kuinka asioihin voi vaikuttaa. Vaikuttamisen paikkoja tulee tarjota myös niille nuorille, jotka eivät kuulu nuorisovaltuustoihin. 

-Olen nähnyt, että ihan jokaisella nuorella on ideoita ja ajatuksia omaan arkeen liittyen. Nuorisovaltuustojen tärkeimpiä tehtäviä on pohtia, miten voisi kuulla myös niiden nuorten huolia ja murheita, jotka eivät ole mukana tässä toiminnassa. Nuvat keräävät nuorten ideat ja toiveet, sen jälkeen pohditaan kuinka asiaa voidaan kunnassa viedä eteenpäin. 

Nuva ry nostaa tänä vuonna ääntä kuuluviin erityisesti siitä, että vaikka lähes kaikissa kunnissa on jo nuorisovaltuusto, kaikkialla niistä ei ole saatu rakennettua tarpeeksi vaikuttavia. 

-Ongelmia löytyy vielä paljon, ja niihin pyritään vaikuttamaan. 

-On tärkeää myös, että hyvinvointialueiden nuorisovaltuustoissa saadaan toiminta hyvin käyntiin. 

Kosken edeltäjä Nuva ry:n puheenjohtajana oli Nette Rimpioja.  

-Sain johdettavakseni Nuva ry:n, joka on täynnä erittäin osaavaa ja innokasta jäsenistöä. Se on parasta tässä järjestössä, että kun ollaan erilaisissa tapahtumissa, tunnelma on äärettömän hieno. 

-Erityisesti hämmästyttää kyky keskustella vaikeistakin yhteiskunnallisista asioista toisia kunnioittaen ja rakentavasti. 

Katso Markus Kosken videohaastattelu tästä jutusta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*