Perusterveydenhuollon siirtämistä nykyisiin sairaanhoitopiireihin tulisi harkita, arvioi RKP:n Anna-Maja Henriksson. Kuvassa Henriksson kuntavaalivalvojaisissa vierellään Sari Essayah ja Li Andersson. (Kuva: Kari Långsjö)

Kuntalehti selvitti, millaisia ovat oppositiopuolueiden vaihtoehdot hallituksen sote-mallille. SDP:n ehdottama aluekuntamalli herättää kiinnostusta, vaikka sen ero maakuntamalliin on hieman epäselvä.

Aluekuntamallia ehdottivat jo pari vuotta sitten entiset kansanedustajat ja ministerit Hannes Manninen, kesk., ja Kimmo Sasi, kok. Siihen ei tarvittaisi uutta maakuntalain kaltaista lainsäädäntöä, vaan olemassa oleva kuntalaki riittäisi. Aluekunnat ja kunnat voisivat sopia keskenään työnjaostaan.

Sasi sanoo Kuntalehdelle, että jos nyt käsittelyssä oleva sote- ja maakuntauudistus kaatuu, uusi malli pitäisi rakentaa aluekuntamallin pohjalle.

– Aluekuntamalli olisi helppo toteuttaa, ei tarvittaisi tällaista monimutkaista lainsäädäntöä, kansanedustaja Sirpa Paatero, sd., perustelee.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, ettei hänelle ole tullut ihan selväksi, mitkä käytännön ero aluekunta- ja maakuntamalleilla on.

– Nimike voi olla melkein mikä hyvänsä, mutta hallintorakenteen on oltava selkeä, sanoo vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. Samoilla linjoilla ovat perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

RKP suhtautuu kriittisesti uutta hallintoporrasta kohtaan. Se mieluummin laajentaisi nykyisten sairaanhoitopiirien tehtäväkenttää.

– Yksi vaihtoehto olisi, että perusterveydenhuolto voitaisiin siirtää nykyisiin sairaanhoitopiireihin, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Useat puolueet lähtevät siitä, että tässä vaiheessa 18 toimijaa on realiteetti. Jotkut viittaavat siihen, että määrää voidaan myöhemmin tarkastella. Tämä mahdollisuus sisältyy myös hallituksen esitykseen.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tässä taannoin Rehulan syntymäpäiväonnittelujonossa keskustelin, että pitäisi saada maakuntamalli. Se oli vielä edellisen hallituksen aikana, jolloin ajettiin viittä suuraluetta soteen ja seutukuntia.
    Neljä päätä kääntyi ja sanoi, hys maakuntamallille, nyt pitää sanoa vain, että se on vähän erilainen aluekuntamalli.
    Mutta siis kaikki kannattivat toki yhteisiä hartioita maakunnallisiin asioihin, jossa myös pienemmät kunnat saivat itsemääräämisoikeuden.
    Keskustelu jatkui, että jos tämä on ainoa keino saada joku keino soten hallitsemiseen, erityisesti terveydenhoidon osalta, niin se on ihan sama, mikä malli.

  2. Eikö tämän SOTE-uudistuksen tavoitteena enää olekaan perusterveyden huollon parantaminen? Omalääkärijärjestelmän heti käyttöön niin säästö on 200milj. euroa.

  3. Herätys. Nykyjärjestelmää olisitte voineet kehittää vuosikymmeniä. Ei ole kehitetty kuin siirtämällä rahat ja työntekijät etikoissairaanhoitoon ja rapauttamalla perusterveydenhuolto. Miksi?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä