Sote-lakien käsittely eduskunnassa on venymässä kesäkuun lopulle asti. (Kuva: Ville Miettinen)

Oppositiopuolueiden kansanedustajat vaativat maakuntavaalien siirtämistä suunniteltua myöhäisemmäksi.

Sote- ja maakuntalakipaketin käsittely uhkaa venyä kesäkuun lopulle saakka, kertoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru, sd., tänään. Kun maakuntavaalien järjestäminen suunnitellusti 28. lokakuuta edellyttää, että lait ovat voimassa 1.7. alkaen, aikataulu näyttää olevan vakavasti uhattuna.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen totesi Kuntalehdelle helmikuussa, että lait on oltava voimassa heinäkuun alussa. Tänään Jääskeläinen oli todennut STT:lle, että heinäkuun alku ei ole ehdoton takaraja, sillä virkamiehet voivat keksiä luovia ratkaisuja päätösten toimeen panemiseksi.

SDP:n kansanedustajat Sirpa Paatero ja Joona Räsänen pitävät Jääskeläisen näkemystä erikoisena.

– On hyvin hämmentävää seurata vaalijohtaja Jääskeläisen kommentointia maakuntavaalien aikatauluista. Vielä maaliskuussa Jääskeläinen totesi, että 1. heinäkuuta on ehdoton takaraja. Nyt yhtäkkiä heinäkuun alku on muuttunut venyväksi käsitteeksi, Paatero sanoo SDP:n tiedotteessa.

Räsäsen mukaan luova ratkaisu voisi olla vaalien siirtäminen ensi kevään eduskuntavaalien yhteyteen, jolloin lakien valmisteluun saataisiin aikaa ja rauhaa. Räsäsen mukaan kiire on nyt menossa hyvän lopputuloksen edelle.

– Päivämääristä käydään lähes huutokauppaa, ja muutoksia aiemmin sovittuun tulee vähän väliä, Räsänen kritisoi.

– Luovin ratkaisu olisi siirtää vaalit keväälle eduskuntavaalien yhteyteen! kirjoitti RKP:n Anna-Maja Henriksson viestipalvelu Twitterissä.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä tänään julki tulleiden aikatauluvaikeuksien jälkeen on selvää, että maakuntavaaleja ei voi pitää lokakuussa.

– ”Luovia ratkaisuja” vaaliasioissa harjoitetaan jossakin aivan muualla kuin demokraattisissa oikeusvaltioissa. Ainoa kestävä ratkaisu on vaalien siirtäminen, Andersson sanoo vasemmistoliiton verkkosivuilla.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Leena Meri pitää mahdottomana ajatusta lakien käsittelemisestä kiireellä lokakuun vaaleja varten.

– Myös perustuslakivaliokunnassa pöydät notkuvat satoja sivuja lakeja, joista yritetään kiireessä saada tolkkua. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan vaaleja ei tarvitse siirtää, sillä siihen keksitään luova ratkaisu. Haloo. Kysymys on Suomen historian suurimmasta uudistuksesta ja asiaa viedään läpi aivan kuin ei lopputuloksella olisi väliä! Meri sanoo tiedotteessa.

Myös hallituspuolueista on esitetty maakuntavaalien siirtämistä. Kokoomuksen Timo Heinonen ilmoitti jälleen tänään kannattavansa vaalien siirtoa.

Maakuntavaalien siirtämistä vaadittiin julkisesti viimeksi pari viikkoa sitten, kun sinisten Matti Torvinen arvioi, että lakiesitysten huolelliseen arviointiin ei yksinkertaisesti ole aikaa nykyisessä aikataulussa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., totesi Kuntalehdelle tuolloin, että maakuntavaalien siirtäminen ensi kevään eduskuntavaalien yhteyteen on mahdotonta.

Vehviläinsen mukaan suuri kompastuskivi on se, että vaaleissa valittaville maakuntavaltuutetuille ei jäisi riittävästi aikaa perehtyä asioihin, jos maakuntavaltuustot aloittavat kesäkuussa 2019.

– Demokraattisesti valituilla päättäjillä, maakuntavaltuutetuilla ei riitä muutama kuukausi aikaa tehdä päätöksiä, Vehviläinen sanoi.

– Käytännössä olisi vain muutama kuukausi aikaa päättää koko maakunnan toiminnan hallinnon perustasta, taloudesta, johtamisjärjestelmästä, henkilöstösiirrot, kaikki tarvittavat sopimukset, maakuntastrategia, palvelustrategia, sote-palveluverkko, talousarvio, valita johtajat, Vehviläinen sanoi.

Infolaatikko maakuntavaalien kaavaillusta aikataulusta julkaistiin huhtikuun Kuntalehdessä.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*