Tulevat oppositiopuolueet kaipaavat sote-uudistukseen parlamentaarista valmistelua. (Kuva: Ville Miettinen)

Tulevan opposition edustajat pohtivat Yle Radio Ykkösen Ykkösaamussa parlamentaarisen valmistelun osuutta sote-uudistuksessa, jos hallitusneuvottelijat lyövät keskenään lukkoon tulevan sote-mallin.

Muun muassa hallitusneuvotteluja vetävä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on puhunut parlamentaarisesta valmistelusta. Toisaalta hän on viitannut siihen, että parlamentaarista valmistelua tapahtui jo edellisellä eduskuntakaudella.

Outi Alanko-Kahiluoto, vihr., muistutti, että edellisen eduskunnan perustuslakivaliokunta suositteli sote-uudistuksen jatkovalmistelua parlamentaariselta pohjalta.

Myös Tuula Haatainen, sd., ja Sari Essayah, kd., pitivät parlamentaarista valmistelua tarpeellisena paitsi asian merkittävyyden kannalta myös siksi, että uudistus joka tapauksessa vaatinee aikaa enemmän kuin alkaneen vaalikauden.

MainosTulevissa hallituspuolueissa on erilaisia näkemyksiä valittavasta sote-malista, mutta oppositioon jäämässä olevat puolueet eivät nekään ole samoilla linjoilla.

Alanko-Kahiluoto arveli aiemman valmistelun perusteella, että maakuntamallilla on vahva kannatus sekä keskustassa että perussuomalaisten keskuudessa. Kokoomus on vahvasti korostanut kahden portaan hallintoa.

Vihreiden kannaksi Alanko-Kahiluoto totesi maakuntamallin, jossa on suorilla vaaleilla valittu valtuusto ja verotusoikeus. Hän vetosi asiantuntijoiden suosituksiin edellisen eduskunnan aikana prosessin kuluessa. Tämän mallin puolesta on puhunut voimakkaasti muun muassa professori Kaarlo Tuori.

Tuula Haatainen vierasti Ykkösaamun keskustelussa maakuntamallia useilla perusteilla. Sen rakentaminen vie hänen mukaansa aikaa, mikä hidastaa uudistusten toteutusta. Hän arveli, että kokonaan uuden mallin rakentaminen tulee myös kalliiksi, mikä lisäisi säästöpaineita itse palvelutoiminnassa.

Haatainen toivoi, että nyt edetään mahdollisimman nopeasti kuntayhtymämallin mukaan. Hän arveli, että maakuntamalli tarkoittaisi suurta hallinnollista uudistusta, johon liitettäisiin muitakin asioita, ainakin keskiasteen koulutus. Tällaista ajatusta on tukenut muun muassa Osmo Soininvaara, vihr.

Myös Sari Essayah oli skeptinen maakuntamalliin liittyvää verotusoikeutta kohtaan. Hän otti kantaa myös lukumääriin ja piti 18 aluetta turhan suurena.

Kaikki kolme arvelivat, että säästöjen saaminen kovin nopeasti on todella vaikeaa.

Myös Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ihmetteli myöhemmin päivällä Yleisradiolle opposition sivuuttamista sote-valmistelusta.

– Kaikki puolueet sitoutuivat ennen vaaleja, että sote-uudistus valmistellaan parlamentaarisesti, Lindtman sanoi.

Yle Radio 1:n Ykkösaamun voi kuunnella täällä.

Juttuun lisätty Antti Lindtmanin osuus ja otsikkoa muutettu klo 14.54.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*