On hyvä, että Jan Vapaavuori on koonnut 21 kaupunkia erilaisilla taustoilla yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan, Petteri Orpo näkee. (Kuva: Kari Långsjö)

Valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., pitää tervetulleena keskustelua kaupunkien asemasta. Keskustelu on virinnyt muun muassa suurten kaupunkien ylläpitämänä, viimeksi Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ja Tampereen pormestarin Lauri Lylyn kautta.

Vapaavuori ja Lyly, kuten myös Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen ovat esittäneet, että maakuntauudistuksesta tulisi luopua, jottei kaupunkien mahdollisuudet elinvoiman edistämisessä kapenisi liikaa.

”Tarvitsemme politiikkaan lisää, ei vähemmän vuoropuhelua. On mielestäni erinomaista niin kansalaisena, ministerinä kuin puolueen puheenjohtajana, että suurimpien suomalaisten kaupunkien johtajat tapaavat ja keskustelevat kaikista kaupunkeihin liittyvistä asioista”, Orpo kirjoitti tiistaina Facebook-sivullaan.

Orpo muistuttaa, että ongelmia ei voi ratkaista vain ylhäältä alaspäin, ja että ”kaupungeilla on ratkaisuissa aivan keskeinen rooli Suomen tulevaisuuden kannalta”.

Tästä syystä Orpo pitää hyvänä myös sitä, että Vapaavuori on kutsunut koolle niin sanotun C21:n, 21 suurimman kaupungin johdon, keskustelemaan tulevasta asemastaan. Vapaavuori isännöi C21:tä torstaina Helsingissä.

”Toivon ja odotan, että tästä vuoropuhelusta tulee hyviä, konkreettisia ehdotuksia ja avauksia siitä, miten voimme yhdessä – valtio ja kaupungit – ratkaista yhä monimutkaistuvan maailman ongelmia. Ennen kaikkea toivon ajatuksia ja ratkaisuja siitä, miten tärkeitä uudistuksia tehdään yhdessä.”

Orpo kirjoittaa seuranneensa ilolla pormestareiden toimintaa Tampereella, jossa Lauri Lyly seurasi Anna-Kaisa Ikosta pormestarina, ja Helsingin ensimmäisenä pormestarina kesällä aloittanutta Vapaavuorta.

”Pormestarit ovat saaneet asioihin vauhtia. Se on hyvä asia ja haastaa miettimään johtamisjärjestelmää muuallakin”, Turun kaupunginvaltuutettunakin toimiva Orpo kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyväosaisten kapina !

    Kaksikymmentäyksi parhaat kehittämisresurssit ja -mahdollisuudet omaavat kaupungit lietsovat kapinakenraali, pormestari Jan Vapaavuoren johdolla kaupunkikapinaa.

    Kuvittelevatko nämä kaupungit tosissaan, että parikymmentä suurinta kaupunkia vie tämän maan auvoiseen tulevaisuuteen. Uskooko joku tosiaan, että laittamalla kaikki kehittämisresurssit pariinkymmeneen kaupunkiin Suomi pärjää maailmalla.

    Muutamia kysymyksiä. Miten kehittyy valtavia mahdollisuuksia omaava biotalous ja metsäsektori. Miten hoidetaan elintarviketuotanto, miten hoidetaan maakunnissa oleva menestyvä tehdasteollisuus ? Tässä vain muutama kysymys. Luuleeko joku tosissaan, että nämä hoituvat paristakymmenestä kaupungista käsin. Sitäpaitsi eivät kaikki ihmiset edes halua muuttaa suuriin kaupunkeihin, eiköhän tässäkin pitäisi antaa se valinnanvapaus ja luoda sille edellytykset. Kun seuraa noiden eurooppalaisten suurten kaupunkien ongelmia niin kannattaako siihen edes pyrkiä.

    Suomessa on aina arvostettu tasa-arvoista yhteiskuntaa. Sitä varten meillä on progressiinen verotus, jolla enemmän ansaitsevilta otetaan vähän enemmän, jotta voidaan turvata tulonsiirrot ja peruspalvelut niille jotka ovat heikommassa asemassa. Kannattaisiko suurten, muutoinkin hyvin kehittyvien kaupunkien hieman hillitä tuota kapinameininkiä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä