Päivi Laajala palaa Ouluun. (kuva: Seppo Haavisto)

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Päivi Laajala palaa innolla kuntajohtamisen pariin. Laajala valittiin maanantaina täpärän äänestyksen jälkeen Oulun kaupunginjohtajaksi.

– Nyt tuntuu hyvältä. Oulu on minulle erityinen kaupunki ja siksi sinne halusin. Minulla on ollut sellainen tunne, että haluaisin vielä tehdä töitä kunnassa, mutta muualle tuskin olisin pyrkinyt, Haapajärvellä 1961 syntynyt Laajala kertoo.

Laajala uskoo, että tuleva sote- ja maakuntauudistus antaa nykyisten nuottien mukaisesti toteutuessaan Oululle ja muille kasvukeskuskaupungeille uusia mahdollisuuksia.

– Kaupungin rooli, asema ja tehtävät muuttuvat, mutta itse näen muutoksen kuitenkin Oululle suurena mahdollisuutena hakea uudenlaista roolia ja uudenlaisia otetta kaupungin kehittämiseen.

Oulun kaupungin Laajala uskoo joka tapauksessa pärjäävän.

– Oulu on asenne. Kaupunki kävi Nokian romahduksen jälkeen syvällä, mutta siellä ei jääty tuleen makaamaan vaan ryhdyttiin toimeen. Nyt ict-työpaikat ovat jälleen hyvällä tolalla ja paljon siitä mitä menetettiin on saatu takaisin.

Laajala työskenteli Oulun apulaiskaupunginjohtajana 2005–2008. Sen jälkeen kaupunki on muuttunut paljon. Kuntaliitokset ovat kasvattaneet kaupunkia, ja laajentuminen on ollut kaupungille taloudellisesti raskasta.

– On aika paljon erilaisia epävarmuustekijöitä, mutta luotan siihen, että haasteisiin tartutaan oululaisella asenteella. Toivon, että sekä poliittisten päättäjien että viranhaltijoiden kesken jatkuu yhteen hiileen puhaltamisen meininki.

– Ja kun täältä Helsingistä käsin katsotaan kuntia ja kaupunkeja, niin kyllähän Oulu erottuu joukosta innovatiivisuudellaan. Siksikin sen tulevaisuus näyttää hyvältä.

Kaupunginjohtajan virka on määräaikainen ja kestoltaan kuusi vuotta. Oulun nykyinen kaupunginjohtaja Matti Pennanen jää eläkkeelle 1.4.2017.