Pääkaupunkiseudulle etsitään kuntayhtymäpohjaista erillisratkaisua, kertoo Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. (Kuva: Ville Miettinen)

Pääkaupunkiseudun kuntien on määrä saada ensi viikolla valmiiksi ehdotuksensa maakuntauudistukseen liittyväksi erillisratkaisuksi. Se koskee työ-, elinkeino-, maahanmuutto- ja kotoutumispalveluja, jotka muualla kuuluvat maakuntien tehtäviin.

Muut Uudenmaan kunnat ovat tässä vaiheessa odotuskannalla. Pääkaupunkiseudun mahdollinen erillisratkaisu vaikuttaa ratkaisevasti niiden toimintojen järjestämiseen.

Pääkaupunkiseudun kunnat olisivat sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä saada kokonaan oman erillisratkaisun, joka olisi koskenut myös sote-palveluja. Siihen hallitus ei kuitenkaan suostunut. Kompromissina hallitus kehotti pääkaupunkiseutua valmistelemaan esityksen yö-, elinkeino-, maahanmuutto- ja kotoutumispalveluja koskevasta erillisratkaisusta.

Helsingin kaupunginjohtaja, ylipormestari Jussi Pajunen kertoo, että asiassa etsitään kuntayhtymäpohjaista ratkaisua.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Erillisratkaisu koskee neljää pääkaupunkiseudun kuntaa, Espoota, Helsinkiä, Kauniaista ja Vantaata, ei siis laajempaa metropolialuetta.

Esityksen on määrä valmistua ensi viikon aikana. Sitä valmistellaan kolmessa työryhmässä, joista yksi käsittelee itse substanssia, toinen juridista valmistelua ja kolmas rahoitusta.

Uudenmaan kuntajohtajat koolla

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat olivat kutsuneet keskiviikoksi koolle kaikki Uudenmaan kuntajohtajat keskustelemaan kasvupalveluista.

Mitään pääkaupunkiseudun mallia tilaisuudessa ei ollut esitettävänä.

– Tilaisuudessa käytiin läpi, mitä kasvupalveluihin liittyy ja mitä sillä eri tahoilla tarkoitetaan. Kysymys oli täsmentävistä keskusteluista, Pajunen kertoo.

Pajunen ei halua arvioida, miten muut kuntajohtajat asiaan suhtautuvat.

– Jokaisella kunnalla on oma näkökulmansa.

Tuusulan kunnanjohtaja Hannu Joensivu piti keskustelun henkeä hyvänä.

– Mitään selkää tietoa esityksestä ei tullut, mutta kävimme hyvää keskustelua.

– Haluamme pitää hyvän keskusteluyhteyden. Se on nyt tärkeää, hän sanoo.

Pääkaupunkiseudun erillisasemaa puoltaa mm. suuri maahanmuuttajien määrä, sanoo kehittämispäällikkö Erja Lindberg  Kuntaliitosta Kunta.tv:n haastattelussa:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*