Kunnanhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajissa on 23 kansanedustajaa. Yli 100 000 asukkaan kunnista 44 prosentissa valtuuston tai hallituksen puheenjohtajana toimii kansanedustaja. (Kuva: Ville Miettinen)

Manner-Suomen 295 kunnanhallituksen puheenjohtajista kolme toimii tehtävässään päätoimisesti. He ovat Rovaniemen Maarit Simoska, kesk., Jyväskylän Meri Lumela, vihr., ja Lahden Pekka Komu, sd.

Lisäksi yhdeksän kunnanhallituksen puheenjohtajaa toimii tehtävässään osa-aikaisesti.

Kaikkiaan vain 39 puheenjohtajaa kunnanhallituksissa ja –valtuustoissa toimii pää- tai osa-aikaisena, käy ilmi Kuntaliiton juuri julkaistusta selvityksestä, jossa tarkasteltavana ovat puheenjohtajien puoluetausta, sukupuoli, ikä ja äidinkieli sekä kokemus luottamustehtävistä.

Valtuustojen puheenjohtajista vain Oulun Juha Hänninen, kok., toimii tehtävässään päätoimisesti.

MainosPäätoimisesti tai osa-aikaisesti luottamustehtävää hoitavia on kaiken kokoisissa kunnissa noin 4 000 asukkaan Kärkölästä noin 600 000 asukkaan Helsinkiin, joista molemmissa toimii pormestari.

Suurista, yli 100 000 asukkaan kaupungeista kaikilla muilla paitsi Kuopiolla on päätoimisia tai osa-aikaisia luottamushenkilöitä. Päätoimisista ja osa-aikaisista puheenjohtajista 37 prosenttia on kokoomuksesta, 29 prosenttia sosiaalidemokraateista, 21 prosenttia vihreistä, keskustasta ja sitoutumattomista on molemmista 5 prosenttia ja vasemmistosta 3 prosenttia. Sitoutumattomien jäsenet ovat eri valitsijayhdistyksistä.

Päätoimisiksi ja osa-aikaisiksi luottamushenkilöiksi valitut henkilöt menestyivät vuoden 2017 kuntavaaleissa hyvin vaihtelevasti. Osa oli ääniharavia (6 henkilöä) ja osa pääsi valtuustoon viimeisten joukossa. Päätoimisesti tai osa-aikaisesti luottamustehtävää hoitavia miehiä ja naisia on suunnilleen saman verran. Pormestarit sen sijaan ovat kaikki miehiä.

Raportissa tarkastellaan niitä päätoimisia ja osa-aikaisia luottamushenkilöitä, jotka ovat antaneet suostumuksen päätoimisuuteen/osa-aikaisuuteen ja saavat luottamustehtävän hoitamisesta eläkettä kartuttavaa palkkaa.

MainosAiheesta aiemmin:

Kunnanvaltuustojen puheenjohtajina ennätysmäärä naisia – ”rohkeus lisääntynyt”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*