Helsingin kaupunginvaltuusto myönsi keskiviikkona eron sitä pyytäneelle valtuutettu Päivi Lipposelle, sd.

Eroa ei varsinaisesti vastustettu, mutta eropyynnön perusteluista virisi keskustelu.

Kuntalain mukaan luottamushenkilölle voidaan myöntää ero ”pätevästä syystä”. Lipponen ei alkuperäisessä eropyynnössään yksilöinyt syitä pyynnölle.

Kuntalehdelle hän totesi toukokuussa, että hän on ryhtymässä uuteen työtehtävään, jonka sovittaminen poliittiseen toimijuuteen on hankalaa. Lipponen ei täsmentänyt, mihin töihin hän ryhtyy, ja sanoi olevansa käytettävissä politiikassa taustavaikuttajana.

Kaupunginhallituksen pyytämässä lisäselvityksessä Lipponen toteaa, että hän ei pysty vaikuttamaan työaikoihinsa siten, että pääsee työtehtävistään osallistumaan valtuustonkokousiin.

– En voi edellyttää jatkossa työnantajaani joustamaan minulle osoitetuissa työtehtävissä.

– Olen syksyllä myös kansainvälisissä tehtävissä ja näin estynyt osallistumasta valtuuston työskentelyyn. Koska joutuisin jatkuvasti käyttämään sijaista, on parempi pyytää eroa valtuustosta ja antaa uudelle ihmiselle mahdollisuus täysipainoiseen osallistumiseen, Lipponen perustelee.

Helsingin valtuustossa Anna Vuorjoki, vas., muistutti, että kuntalain mukaan luottamushenkilöllä on oikeus saada vapautus työstään kunnan toimielimen kokoukseen osallistumista varten.

– Tätä vasten tuntuu erikoiselta, että olemme hyväksymässä eropyyntöä, jota perustellaan näin, Vuorjoki viittasi Lipposen perusteluihin.

– En haluaisi koskaan olla sellaisessa tilanteessa, jossa multa kysyttäisiin työhaastattelussa, että olenko valmis luopumaan valtuutetun tehtävistä, jos saan työpaikan. Avaamme tälle mahdollisuudelle tietä, jos hyväksymme että uusi työ voi olla peruste erota valtuustosta.

Vuorjoen mielestä eron syiden pätevyyttä ei ollut arvioitu tarpeeksi. Hän painotti ettei uskonut Lipposta painostetun eroamaan.

Valtuutettu Päivi Storgård, sd., kertoi itse kokeneensa painostusta työpaikassaan kun hänet valittiin valtuustoon.

– Vaadittiin korvaamaan työtunnit jotka niin sanotusti oli menetetty tähän toimintaan, Storgård sanoi.

– On valitettavaa, että nykyajan asenne on mennyt siihen, että jos osallistut yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, se on pahasta.

Timo Laaninen, kesk., ei ottanut kantaa Lipposen tapaukseen mutta piti asiaa periaatteellisesti tärkeänä ja paitsi luottamustehtävien hoitoa myös rekrytointeja koskevana.

– Olen valitettavan paljon kuullut tarinoita siitä jonkin työpaikan ehdoksi asetetaan, että joko henkilöä itse tai pahimmassa tapauksessa puolisoa edellytetään, että ei ole mukana poliittisessa toiminnassa.

– Poliittisina toimijoina meidän pitää puolustaa oikeutta osallistua poliittiseen toimintaan, Laaninen sanoi.

Lipposen tilalle Helsingin valtuustoon nousee Tomi Sevander, sd..

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*