Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen, kok., sanoo lauantain Helsingin Sanomissa, että hän on valmis lieventämään vaatimuksiaan kuntaliitoksista suurilla kaupunkiseuduilla.

– Olemme avoimia kuntien ehdotuksille yhteistyömalleista, Virkkunen sanoo.

Virkkunen haluaa kuulla esimerkiksi sen, millainen on Tampereen seudulle suunniteltu hallintomalli, jossa alueen kunnat päättäisivät yhteisellä valtuustolla tietyistä asioista mutta säilyisivät itsenäisinä ja päättäisivät tietyistä toisista asioista itsekseen.

Pakkoliitospykälästä Virkkunen ei kuitenkaan halua kokonaan luopua.

Perjantaina Virkkunen ilmoitti, että hän lähtee ehdolle Euroopan parlamentin vaaleihin, jotka käydään toukokuussa. Hän arvioi kuntauudistuksen olevan toukokuussa niin hyvällä mallilla, että kuntaministerin vaihto sujuu ongelmitta, mikäli hänet valitaan europarlamenttiin.

Opetusministeri, SDP:n kunta-asioista vastaava ministeri Krista Kiuru sanoo Ylelle, että jos Virkkunen lähtee, pakkoliitosasia pitää käsitellä hallituksessa uudestaan.

Valtioneuvoston toimivaltaa kuntien liittämisessä kaupuniseuduilla lisäävä pykälä on lausuntokierroksella kunnissa.

Niin kokoomuksen kuin SDP:n tahoilta on kuultu pakkoliitoksia vastustavia näkemyksiä. Kiuru korostaa, että SDP on alun perin ollut pakkoa vastaan.

– Tarjouksemme on vielä voimassa ja lausuntokierroksen jälkeenkin: voisimme jättää toimivallan laajentamatta, Kiuru esittää.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo ei halunnut kommentoida Ylelle sitä, voisiko hallitus luopua pakosta.

HS: Virkkusen kuntakanta joustaa

Yle: SDP:n Kiuru: Tarjoamme mahdollisuutta, että pakkoliitoksista luovutaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä