Kuva: Pixabay
Kuntia kannustetaan arvioimaan päätösten vaikutuksia nykyistä enemmän.

Helsinki ja Kuopio on palkittu edistyksellisestä päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnista. Palkinnon myönsivät THL ja Kuntaliitto. Kuopio ja Helsinki olivat niin tasaväkisiä, että molemmat päätettiin palkita.

Päätösten vaikutusten ennakkoarviointi on menetelmä, jolla kunta arvioi etukäteen valmisteltavan päätöksen vaikutuksia eri näkökulmista, kuten kuntalaisten, henkilöstön, organisaation, ympäristön ja talouden kannalta.

Käyttö vielä vähäistä

THL, Kuntaliitto sekä sosiaali- ja terveysministeriö tukevat ja edistävät ennakkoarvioinnin leviämistä.

Ennakkoarvioinnin tarkoituksena on parantaa päätösten laatua ja tehdä perustelut ja vaikutukset näkyviksi. Se auttaa ennakoimaan myös odottamattomia ja epämieluisia seurauksia.

MainosTHL:n tietojen mukaan menetelmän suunnitelmallinen käyttö on vielä harvinaista. Kolme neljästä kunnista ei käytä menetelmää esimerkiksi kuntastrategian valmistelussa ollenkaan.

Tunnustusta pitkäaikaisesta työstä

Helsinki ja Kuopio ovat kymmenen vuoden ajan edistäneet ennakkoarvioinnin käyttöä ja kehittäneet siihen sopivia malleja.

Kuopiossa vaikutuksen ennakkoarvioinnilla on todettu olevan johdon vahva tuki. Sitä käytetään systemaattisesti päätöksenteossa etenkin hyvinvoinnin toimialueella.

Helsingissä ennakkoarviointi on osa päätöksenteon prosessia. Kaupungilla on lisäksi inspiroiva ohjeistus arvioinnin tekoon, palkintoa perustellaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*