Perussuomalaiset paikallispoliitikot kiistävät viime Kuntalehdessä (1/2014) esitetyn epäilyn, että puolueella olisi yhteisesti sovittu tavoite panna kuntajohtajat ahtaalle. 
 
Tunnetuin kuntapolitiikan kitkatilanne on käynnissä Sotkamossa, jossa kunnanhallituksen perussuomalaisen puheenjohtajan Ari Korhosen aloitteesta on pantu puntariin sekä kunnanjohtaja Petri Kauppisen että kunnanhallituksen luottamus.
 
Korhonen kiistää jyrkästi, että Sotkamon tapauksen taustalla olisi perussuomalaisten laajempi pyrkimys kuntaprofiilinsa nostoon.
 
– Tämä on aivan puhtaasti sotkamolainen asia. En ole edes keskustellut asiasta puolueen johdon kanssa. Piirin kokouksissakin olen vain kertonut, mitä Sotkamossa tapahtuu, mitään yhteisesti sovittua politiikkaa ei ole.
 
Korhonen huomauttaa, että kunnanjohtajan luottamuksen mittaamisesta tehtiin Sotkamossa aloite jo viime kesänä, mutta se kaatui kunnanvaltuustossa. Tuolloin aloitteen takana olivat keskustalaiset valtuutetut.
 
– Tämä tuntuu monilta unohtuvan, Korhonen sanoo.
 
Tuusulassa päätös maalis-huhtikuussa
 
Tuusulassa aloitteen kunnanjohtajan Hannu Joensivun luottamuksen mittaamisesta teki perussuomalaisen valtuutettu Pasi Huuhtanen.
 
Valtuusto perusti tilapäisen valiokunnan valmistelemaan Joensivun erottamista joulukuussa. Valtuusto äänestää Joensivun luottamuksesta mahdollisesti maaliskuussa, viimeistään huhtikuussa.
 
– Yhteisesti sovittua perussuomalaista politiikkaa kuntajohdon haastamiseksi ei  ole. Kyse on siitä, että perussuomalaisten nousun myötä valtuustoihin on tullut uutta väkeä, joka katsoo kuntien johtamista eri tavoin kuin kuntapoliitikkojen vanha kaarti, Huuhtanen sanoo.
 
Huuhtasen mukaan on hyvä muistaa, että tilapäisen valiokunnan perustaminen ei ollut Tuusulassa vain perussuomalaisten projekti.
 
– Minä tein aloitteen, mutta allekirjoittajia oli kaikista muista ryhmistä paitsi vasemmistoliitosta.
 
Talouden kriisi lisää kritiikkiä
 
Suomen Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja, Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva arvelee, että prosessit kuntajohtajien erottamiseksi ovat lisääntyneet viimeisten vuosien aikana.
 
– Sellainen näppituntuma on syntynyt kollegoiden kanssa keskustelemalla ja lehdistöä seuraamalla. Meillä ei ole tarkkoja lukuja siitä, kuinka paljon näitä prosesseja on kaiken kaikkiaan ollut.
 
Kaleva ei ota kantaa eri poliittisten ryhmien toimintaan erottamishankkeissa, mutta arvioi, että taloustilanteen kiristyminen heijastuu myös kuntajohtoon kohdistuvana epäluottamuksena.
 
– Kun kunnan talous kiristyy, kritiikki kuntajohtoa kohtaan voimistuu riippumatta siitä, mitä johto on tehnyt, Kaleva sanoo. 
 
Politiikka tunkeutuu operatiiviselle tasolle
 
Keravan kaupunginjohtajan Petri Härkösellä on sama tuntuma kuin Olavi Kalevalla: erilaisia prosesseja kuntajohtajia kohtaan käynnistetään yhä herkemmin.
 
– Kuntajohtajat ovat vaativassa paikassa: kuntajohtajan pitäisi pystyä toimimaan kuin toimitusjohtaja, vaikka toimintaympäristö on poliittinen, Härkönen sanoo.
 
– Poliittinen päätöksenteko tuppaa aika ajoin tunkeutumaan sinne missä sitä ei tarvittaisi eli operatiiviselle tasolle. Poliitikot ottavat kantaa asioihin, mistä heillä ei ole tarpeeksi tietoa, ja se sotkee kunnan johtamista.
 
Myös Härkönen itse oli syksyllä syytösten kohteena, kun perussuomalaisten valtuustoryhmän johtaja Erkki Havansi vaati, että Härköselle näytetään "keltaista korttia" eli annetaan varoitus huonosta henkilöstöjohtamisesta.  Sittemmin vaatimus hautautui ja jäi pelkäksi verbaaliheitoksi.
 
 
 
Epäluottamusta kuntajohtajia kohtaan syksyn ja talven aikana:
 
– Sotkamon valtuusto asetti 27. tammikuuta tilapäisen valiokunnan
kunnanhallituksen erottamiseksi. Valtuusto ei sen sijaan vielä asettanut
valiokuntaa valmistelemaan kunnanjohtaja Petri Kauppisen erottamista, vaan asia palautettiin menettelytapavirheen takia kunnanhallitukseen. Valiokunta asetettaneen seuraavassa valtuuston kokouksessa.
 
– Tuusula asetti joulukuussa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kunnanjohtaja Hannu Joensivun erottamista. Valiokunnan esitys valtuuston päätettäväksi maalis-huhtikuussa. 
 
– Lavian valtuusto asetti marraskuussa tilapäisen valiokunnan valmistelevaan kunnanjohtaja Pekka Heinosen ja kunnanhallituksen puheenjohtajan Ari Kuusirannan erottamista. Valiokunta ei puolla kummankaan erottamista.
 
– Hailuodossa tilapäisen valiokunnan valmistelutyö kunnanjohtaja Ari Nurkkalan erottamiseksi raukesi, kun kunta ja Nurkkala pääsivät sopuun Nurkkalan erosta. Valtuusto hyväksyi erosopimuksen 30. tammikuuta. 
 
– Kinnulan kunnanvaltuusto erotti lokakuussa kunnanjohtaja Juha Urpilaisen tilapäisen valiokunnan esityksen mukaisesti.
 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*