Helsingin valtuusto käsitteli keskiviikkona talousarviota ja mm. hätämajoituksen tarjoamisen periaatteita. (Arkistokuva: Ville Miettinen)

Helsingin kaupunginvaltuutettu Harri Lindell, ps., pyysi keskiviikon kokouksessa anteeksi aiempaa maahanmuuttokriittisyyttään.

Lindell sai valtuustossa aplodit kerrottuaan katuvansa aiempaa kylmää ja kovaa linjaansa maahanmuuttajia kohtaan. Puheenvuoro liittyi hätämajoituksen tarjoamisesta käytyyn keskusteluun.

Helsingin valtuusto päätti keskiviikkona äänin 70-13, että kaupunki sitoutuu tarjoamaan hätämajoitusta taustasta ja olosuhteista riippumatta. Perussuomalaiset esitti, että asia olisi palautettu valmisteluun.

Hätämajoituksen tarve kasvaa erityisesti talvisin, ja tarvetta on lisännyt mm. paperittomien ihmisten määrän kasvu. SDP:n Thomas Wallgren ja vasemmistoliiton  Veronika Honkasalo jättämässä aloitteessa viitattiin aiemmin tänä vuonna julkisuudessa olleisiin tietoihin epäkohdista Helsingin kaupungin ohjeistuksessa hätämajoituksen tarjoamisesta.

Mainos– Ehdotamme, että valtuusto lähettää kaikille kaupungin työntekijöille kirjallisen ohjeen, jonka mukaan kovilla pakkasilla ja muissa vaaratilanteissa jokainen työntekijä on aina velvollinen ensisijaisesti tekemään ratkaisujaan Suomen perustuslain ja muiden oikeudellisesti sitovien velvoitteiden perusteella. Esimerkiksi lämmin yösija on aina jokaisen Helsingissä oleskelevan ihmisen subjektiivinen oikeus, aloitteessa todettiin.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-11-17-kohteessa-9-28-41

Yksi hätämajoitusta tarvitsevista ryhmistä on romanikerjäläiset. Lindell kertoi keskustelleensa romanikerjäläisten kanssa, antaneensa ruokaa ja ystävystyneensä heidän kanssaan – ja sitä kautta muuttaneensa mielensä.

– Valtuustokauden alussa olen ollut perussuomalaisten kovalla linjalla ja hyvin vahvasti maahanmuuttokriittinen. Olen muuttanut kantani siinä, että maahanmuuttajia pitää auttaa ja hätämajoitus on hyvä asia, Lindell sanoo Kuntalehdelle.

– Kadulla kerjäämässä olevat ovat lähimmäisiämme ja ihmisiä siinä kuin me kaikki. Ei heitä saa luokitella, kuten perussuomalaiset luokittelee.

 

”Perussuomalaiset ei näe ihmistä
vaan ei-toivotun tuotteen”

Helsingin valtuustossa Lindellin ryhmätoverina on mm. voimakkaasta maahanmuuttokriittisyydestään tunnettu Jussi Halla-aho.

– Ryhmässä ei ole ollut keskustelua ja näkemykseni on aivan erilainen kuin ryhmässä muilla, Lindell sanoo.

Lindell näkee, että perussuomalaisten pitäisi ylipäänsä muuttaa ja avartaa käsityksiään maahanmuuttajista.

– Heillä on kova oikeistolainen linja joka ei näe ihmistä vaan tuotteen joka on ei-toivottu Suomeen.

Lindellin mukaan ”on ajan kysymys”, milloin hän jättää perussuomalaisten ryhmän.

– Aika pitkään on ollut kaikenlaista riitaa ja muutakin, mikä ei miellytä minua ja varmaan muutamaa muutakin valtuutettua.

Lindell kertoo saaneensa valtuutetuilta runsaasti kiitosta rohkeudestaan puheenvuoronsa jälkeen.

– Moni oli hyvin liikuttunut puheestani.

*         *        *

Perussuomalaiset luottamushenkilöt ovat herättäneet huomiota aggressiivisilla kannanotoillaan mm. maahanmuuttajia ja islaminuskoa kohtaan.

Viime viikolla apulaisvaltakunnansyyttäjä ilmoitti asettaneensa Oulun kaupunginvaltuuston varavaltuutetun, perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkysen syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Lokakuussa syytteen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta sai Kotkan kaupunginhallituksen jäsen Mertsu Merivirta joka on keskustan ryhmän jäsen sitoutumattomana mutta edusti perussuomalaisia silloin kun esitti syytteen tuoneen kannanoton.

Syyskuussa Sisä-Suomen poliisilaitos vei syyteharkintaan kansanedustaja, Viitasaaren kaupunginvaltuutettu Teuvo Hakkarainen, ps., Facebook-kirjoitukset muslimeista.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*