Kuva: EU / John Thys
Miia Eskelinen-Fingerroos kehotti Euroopan alueiden viikon avaustapahtumassa kaikkia miettimään, millainen Eurooppa olisi, jos nuoret saisivat päättää.

BRYSSEL – Nuoret pitää saada kiinnostumaan päätöksenteosta, koska muuten ei ole tulevaisuutta, olipa sitten kyse Suomen, Euroopan tai Kuopion rakentamisesta, sanoo Kuopion kaupunginhallituksen jäsen Miia Eskelinen-Fingerroos, kok.

– Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan. Jos nuoret eivät ole mukana, vaan mennään sillä vanhalla, putoamme kyydistä, Eskelinen-Fingerroos sanoo Kuntalehdelle.

Eskelinen-Fingerroos puhui maanantaina Brysselissä EU-parlamentin istuntosalissa paneelikeskustelussa, joka avasi Euroopan komission ja alueiden komitean järjestämän Euroopan alueiden viikon.

Alueiden viikko kokoaa Brysseliin runsaat 6 000 kunta- ja aluetoimijaa ympäri Eurooppaa keskustelemaan mm. koheesiopolitiikasta, EU:n budjetin alueellisista vaikutuksista, ympäristötoimista ja EU:n tulevaisuudesta.

Paneelissa olivat mukana alueiden komitean puheenjohtaja Karl-Heinz Lambertz, EU-parlamentin varapuhemies Klara Dobrev, puolalaiskomissaari Elzbieta Bienkowska sekä viisi nuorta paikallispoliitikkoa eri puolilta Eurooppaa.

Eskelinen-Fingerroos  otti puheenvuorossaan esiin Kuopion seudulla aloitetun projektin, jossa pohditaan mahdollisuuksia saada nuoret innostumaan päätöksenteosta.

Cohesion meets creativity! -projektissa ovat mukana Kuopion kaupunki, Itä-Suomen yliopisto, Savonia amk sekä Pohjois-Savon liitto. Tarkoituksena on käsitellä erilaisia ja myös erikoisia ideoita nuorten osallistumisen edistämiseksi.

Lisää ääntä nuorille

Avajaisissa keskustelua herättivät muun muassa populismin uhka ja EU:n koheesiopolitiikka, jonka tavoitteena on tukea taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta Euroopassa. Koheesiopolitiikan osuus EU:n budjetista on noin kolmasosa ja sitä hallinnoidaan alueellisella tasolla.

Puheenvuorossaan Eskelinen-Fingerroos sanoi ymmärryksemme koheesiosta olevan enemmän tai vähemmän kupla, joka muotoutuu uudestaan tai rikkoutuu seuraavan sukupolven toimesta.

– Ratkaisevaa on miettiä tiiviisti, miten saamme nuoret mukaan ja sitoutumaan päätöksentekoon. Kuinka saada nuoret vaikuttamaan ja tuntemaan vaikuttavansa.

– Populismi rikkoo demokraattisen päätöksenteon, jos emme pysty yhdistämään uutta tapaa tehdä asioita vanhaan tapaan tehdä asioita, Eskelinen-Fingerroos viittasi dramaattisesti muuttuneeseen viestintään ja nuorten nykypäivään sosiaalisen mediaan äärellä.

– Nuoret haluavat vaikuttaa ja olla tekemässä muutosta. Nuoret on saatava kiinnostumaan heidän Euroopastaan. On velvollisuutemme kuunnella ja mahdollistaa viestintä.

-Kehotan kaikkia miettimään, millainen Eurooppa olisi, jos nuoret saisivat päättää, hän sanoi puheenvuoronsa päätteeksi.

Lisää ääntä Brysselistä

Vierailu alueiden viikolla on Eskelinen-Fingerroosille ensimmäinen käynti Brysselin EU-kortteleissa pitkään aikaan. Hän toivoo, että EU ja alueiden komitean toiminta olisivat enemmän esillä Suomessa.

Monelle kuntapäättäjälle alueiden komitean työ on tuntematonta, toisaalta kuntalaisen näkökulmasta EU saattaa yhä olla yhtä kuin Brysselin simpukkapadat. Brysselissä toimivat tahot, kuten alueiden komitea ja Kuntaliiton toimisto, voisivat laittaa enemmän potkua kuntien houkuttelemiseen tutustumaan EU:n päätöksentekoon, Eskelinen-Fingerroos sanoo.

– Minkä takia valtuustot eivät käy täällä enemmän? Kun ajattelee kuntapäättäjiä, jotka ovat puheissa kaiken keskiössä, mikseivät he käy täällä? Tässä voisi heittää palloa myös Kuntaliiton suuntaan, pitäisikö Kuntaliiton aktivoitua siinä, että kunnat kokisivat, että he voivat vaikuttaa ja ovat ytimessä.

Miia Eskelinen-Fingerroos toivoo kuntien Eurooppa-suhteisiin lisää potkua. (Kuva: Ville Miettinen)

Lisää ravistelua politiikkaan

Eskelinen-Fingerroos sanoo kaipaavansa politiikkaan uusien tapojen kokeilua. Uutta on käytännössä pakko keksiä, jos nuoria halutaan sitouttaa mukaan.

Nuorille esimerkiksi käsitys koheesiopolitiikasta ei ole välttämättä edes relevantti, hän huomauttaa. Pitäisi miettiä, mitä pitää tehdä, että demokraattisesta päätöksenteosta tulee nuorille relevanttia, hän sanoo.

Vanhojen tapojen ravistelu ja etenkään uusien tapojen kokeilu ei aina ole helppoa. Sen Eskelinen-Fingerroos tietää omasta kokemuksestaan Kuopion paikallispolitiikassakin.

Kun hänet valittiin valtuuston vuoden 2017 kuntavaaleissa, hän kokosi jokaisesta valtuustopuolueesta valtuutetun mukaan After politics -ryhmään, joka istui oluen ääressä kuntalaisten kanssa puhumassa paikallisia kiinnostuneista asioista.

Kuntalaisia tuli paikalle ja mukana olleet poliitikot innostuivat, mutta kaikki eivät olleet tyytyväisiä.

– Vallan rakenteet menivät uusiksi, jotkut päätöksentekijät suuttuivat.

– Siinä mentiin yli puoluerajojen. Eikä kysytty lupaa valtuustoryhmän puheenjohtajalla. Se suututti muita päätöksentekijöitä.

Tämäntapaiset reaktiot ovat vikana poliittisessa päätöksenteossa, Eskelinen-Fingerroos sanoo.

– Eihän tuollaisesta pitäisi suuttua, pitäisi ajatella että tuossa on iso mahdollisuus.

Negatiivista palautetta tuli omasta puolueestakin.

– Yllätyin. Mutta olin päättänyt että jos jotain tulee, en anna sen vaikuttaa. Ja nyt asiasta ollaan jo ookoo.

– Tämä hyvä esimerkki, miten vallan rakenteet itsessään estää järjestelmää uudistumista.

Hän toivoo, että politiikassa olisi enemmän ravistelua.

– Ja siihen me tarvitaan nuoria.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*