Helsinki on uudistamassa perusteellisesti johtamisjärjestelmäänsä.

Helsinki on ottamassa käyttöön pormestarimallin. Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto saa maanantaina pöydälleen ehdotuksen, jonka mukaan kaupungille valitaan pormestari ja apulaispormestareita. Ajatuksella on laaja kannatus. Helsingin suurista puolueista vihreät ovat innokkaimmin mallin takana, mutta myös kokoomuksessa sille on vahva tuki. Sdp:ssä ollaan enemmän varauksellisia.

Ehdotuksen mukaan valtuusto valitsee valtuustokausittain keskuudestaan pormestarin ja apulaispormestareita. Pormestari toimii kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja apulaispormestarit lautakuntien puheenjohtajina sekä kaupunginhallituksen jäseninä.

Valtuustokausien alussa laaditaan pormestariohjelma. Sen suhde kaupunkistrategiaan määritellään jatkovalmistelussa.

Korkein viranhaltija mallissa olisi kansliapäällikkö. Hänen alaisinaan olisivat toimialajohtajat. Heidät kaikki valittaisiin toistaiseksi voimassaoleviin työsuhteisiin.

Kansliapäällikkö toimisi kaupunginhallituksen esittelijänä. Mutta mikäli kansliapäällikön esitys poikkeaa pormestarin tai toimialasta vastaavan apulaispormestarin kannasta, pormestari voi alistaa päätösesityksen muotoilun pormestariston käsittelyyn.  Toimialajohtajat toimisivat lautakuntien esittelijöinä.

Kaupungin organisaatio ryhmitellään esityksessä toimialoittain. Se tarkoittaa virastojen ja lautakuntien yhdistämistä.

Toimialoja olisi esityksen mukaan keskushallinto ja lisäksi korkeintaan neljä muuta. Ne voisivat olla sosiaali- ja terveystoimi, opetus- ja varhaiskasvatustoimi, tekninen toimi sekä kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-aikatoimi.

Perusteluina demokratia ja johdonmukaisuus

Johtamisjärjestelmän muutosta perustellaan demokratian lisääntymisellä. Ajatus on, että kuntavaalien tulos näkyy nykyistä paremmin kaupungin toiminnassa.

Helsingin nykyinen johtamisjärjestelmä on johtamisjaoston esittelyperustelujen mukaan todettu useissa yhteyksissä hajanaiseksi, ja sitä yritetään uudella johtamismallilla parantaa.

Tavoite on saada uusi johtamisjärjestelmä käyttöön seuraavan valtuustokauden alussa 1.6.2017. Esitys uudesta hallintosäännöstä pyritään saamaan valtuuston käsittelyyn ensi keväänä.

Esityksestä ja sen yksityiskohdista lisää täällä

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä