Tarvitsemme lisää yhteenkuuluvuutta, kirjoittavat professori Andrès Rodrigues-Pose ja valtuutettu Sari Rautio (kok.) Hämeenlinnasta.

Arki EU:ssa ei tunnu yhtä turvalliselta kuin ennen, ja nuo periaatteetkin ovat uhattuna.

Sen lisäksi että rajoillamme käydään suurta sotaa, 120 miljoonaa EU:n kansalaista asuu vähemmän kehittyneillä alueilla, 60 miljoonaa asuu alueilla, joilla BKT henkeä kohti on pienempi kuin vuonna 2000.

Lisäksi 75 miljoonaa asuu alueilla, joilla tulotaso on pysähtynyt tai kääntynyt päinvastaiseksi viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Kaiken kaikkiaan kolmasosa EU:n väestöstä asuu hiipuvilla alueilla.

Epätasapainon aiheuttamat taloudelliset riskit ovat valtavia. Vaikka Euroopan dynaamiset kaupungit ovat epäilemättä kasvun moottoreita ja tuottavat neljänneksen EU:n taloudesta, ne eivät yksin voi viedä maanosaa eteenpäin.

Poliittiset riskit ovat ainakin yhtä merkittäviä kuin taloudelliset. Populismin ja tyytymättömyyden lisääntyminen kaikkialla Euroopassa on osittain reaktio epätasapainoon.

Tämä kasvava pettymys on suora uhka EU:n yhteenkuuluvuudelle ja vakaudelle ja heikentää unionin perustana olevia arvoja.

Koheesio on liima, joka sitoo eurooppalaiset yhteen ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Se on perusta, jolle eurooppalainen hanke rakentuu. Ilman sitä EU:n yhtenäisyyden ja solidaarisuuden ihanteet ovat vaarassa muuttua tyhjäksi retoriikaksi.

Koheesiolla varmistetaan, ettei kukaan eurooppalainen jää jälkeen, ja edistetään sosiaalista ja taloudellista osallisuutta koko mantereella.

Näin ymmärtäen EU:n koheesiopolitiikka saa uutta merkitystä. 34 vuoden aikana tällä politiikalla on investoitu 1 040 miljardia euroa sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen edistämiseen kaikkialla Euroopassa.

Se on nostanut miljoonia ihmisiä köyhyydestä ja toiminut mallina kehityspolitiikalle maailmanlaajuisesti.

Koska Euroopalla on edessään uusia kiperiä haasteita, koheesiopolitiikankin on mukauduttava ja uudistuttava.

Tämä on koheesiopolitiikan tulevaisuutta käsittelevän korkean tason työryhmän tavoite.

Yhteistyöllä valoisampaa tulevaisuutta – raportissa toteamme, että tarvitsemme lisää eurooppalaista yhteenkuuluvuutta.

Tavoitteiden pitää olla yhteiset: EU:n kilpailukyvyn ja kestävän talouden vahvistaminen sekä oikeudenmukaisen siirtymän edistäminen joka puolella EU:ta.

Se edellyttää paikkaperusteista lähestymistapaa, joka ymmärtää kokonaisuuden ja edistää paikallista sitoutumista, omistajuutta ja osallistavaa kumppanuutta.

Sen pitää olla politiikkaa, joka synnyttää kumppanuuksia ja ekosysteemejä ja auttaa paikalliset toimijat ottamaan tulevaisuutensa omiin käsiin.

Investointeja tarvitaan myös ihmisten osaamiseen, luottamuksen vahvistamiseen ja positiivisten yhteyksien rakentamiseen.

Yhteiskunnalliset investoinnit lähellä ihmistä ovat ensiarvoisen tärkeitä. Ihmisiin keskittyminen tarkoittaa uuden yhteistyön ja osallisuuden kulttuurin rakentamista, jossa hyödynnämme alueiden välistä yhteistyötä ja yhteisluomista.

Mitä taitoja tarvitsemme? Miten edistämme uusien eurooppalaisten kotoutumista uutta väkeä kipeästi kaipaavassa maanosassamme?

Yhteiseksi koettu EU tuo kestävää alueellista kehitystä, ja vähentää demokratiaan kohdistuvia paineita. EU ei ole vain Brysselissä, vaan jokaisessa kunnassa ja kaupungissa.

Tehokkuuden ja vaikuttavuuden on oltava uudistetun koheesiopolitiikan ytimessä.

Tavoitelähtöinen toiminta, ketterä hallinto ja tulosperusteinen lähestymistapa yhdistettynä alueelliseen ulottuvuuteen varmistavat, että investoinnit tuottavat konkreettisia tuloksia ja edistävät kestävää kehitystä

Koheesiopolitiikka on edelleen pitkäjänteistä investointipolitiikkaa, joka lisää kilpailukykyä ja edistää kestävää kehityksen.

Sen pitää olla mukana kaikessa muussa tekemisessä. Ilman koheesiota ei ole vihreää tai digitaalista siirtymää, ei toimivia sisämarkkinoita eikä innovatiivisempaa tai kilpailukykyisempää EU:ta

Lopuksi, koheesiopolitiikka on elintärkeä EUn laajentuessa ja tulevien jäsenvaltioiden integroinnissa. Se ei saa tapahtua EU:n nykyisten alueiden investointien kustannuksella.

Näiden kilpailevien vaatimusten tasapainottaminen on herkkä mutta välttämätön tehtävä sen varmistamiseksi, että koheesio pysyy EU:n keskeisenä pilarina.

Sari Rautio
valtuutettu (kok.)
aluevaltuutettu
Hämeenlinna

Andrès Rodrigues-Pose
professori
Lontoo

Kirjoittajat ovat EU:n komission koheesiopolitiikan korkean tason asiantuntijaryhmän jäseniä.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*