Kuva: Ville Miettinen

Presidentinvaalin kahdeksasta ehdokkaasta puolet eli neljä olisi valmis alentamaan vaaleissa äänestämisen ikärajaa.

Nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry esitti marraskuussa, että oikeusministeriössä käynnistettäisiin selvitys ikärajan alentamismahdollisuuksista. Nuvan mielestä poliittiset ikärajat vaikeuttavat nuorten osallistumista.

Kuntalehti kysyi kaikilta presidenttiehdokkailta sähköpostitse, tulisiko heidän mielestään ikärajan alentamista selvittää ja tulisiko äänestysikärajaa tai vaaleissa ehdokkaaksi asettumisen ikärajaa alentaa.

Kyllönen ja Vanhanen: 16-vuotiaat kuntavaaleihin

Presidenttiehdokkaista Merja Kyllönen, vas., ja Matti Vanhanen, kesk., kannattavat äänestysikärajan alentamista 16 vuoteen kuntavaaleissa.

– Jos oikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, niin miksei ihminen osaisi äänestää jo 16-vuotiaana, Kyllönen perustelee.

Vanhanen perustelee kantaansa sillä, että kuntavaaleissa äänestäminen mahdollistaisi nuorelle tuttujen ehdokkaiden äänestämisen, mikä edistäisi kiinnostusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Kyllösen mielestä kuntavaaleissa myös ehdokkaaksi tulisi päästä 16-vuotiaana. Vanhanen keräisi ensin kokemuksia äänestysikärajan alentamisesta ja pitäisi sillä aikaa ehdokkaiden kohdalla kiinni 18 vuoden rajasta.

– Kysymykseen liittyy myös allekirjoitusoikeuteen liittyvä täysikäisyyskysymys, Vanhanen sanoo.

Väyrynen ja Torvalds: 16-vuotiaat kaikille uurnille

Vanhasen tavoin Paavo Väyrynen perustelee ikärajan alentamista sillä , että kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin lisääntyisi.

– Nuoret ovat jo tuossa iässä kypsiä äänestämään, Väyrynen arvioi.

Hän, samoin kuin Nils Torvalds, r., ei rajaisi äänestysikärajan alentamista vain kuntavaaleihin.

– Teemme päätöksiä siitä maailmasta, jossa nuoret joutuvat elämään. Olisi mielestäni oikeudenmukaista ja järkevää, että he saavat itse päättää siitä maailmasta, Torvalds sanoo.

Väyrynen pitäisi ehdokkaaksi asettumisen ikärajan 18 vuodessa, mutta Torvalds alentaisi myös sen 16 vuoteen.

Huhtasaari ei näe tarvetta, Haatainen pyörittelee

Muista ehdokkaista vain Laura Huhtasaari, ps., näe edes äänestysikärajan alentamisen pohtimista tarpeellisena.

– Nykyinen [ikäraja] on täysin sopiva, Huhtasaari perustelee.

Tuula Haatainen, sd., ei ota selvää kantaa. Hän sanoo kannattavansa ikäraja-asian selvittämistä ja samalla myös muiden nuorten osallistumismahdollisuuksien selvittämistä.

Haavisto ja Niinistö: Laissa vasta 18-vuotiaalla täydet oikeudet

Vihreiden Pekka Haaviston mielestä ehdokkaaksi asettumisessa ja äänestysoikeudessa tulisi olla sama ikäraja.

– Mielestäni sellainen ratkaisu, jossa äänioikeusikärajaa alennetaan, mutta vaalikelpoisuus ei seuraisi mukana, on puolinainen. Jos on oikeus äänestää vaalissa, täytyy myös olla oikeus asettua ehdokkaaksi. Muuten tilanne näyttäisi siltä, että nuorten äänet kyllä kelpaavat, mutta ei heidän osallistumisensa.

– Alentamista vastaan puhuu Suomen lainsäädännössä oleva täysivaltaisuuden 18 vuoden ikäraja. Päätöksentekijällä on myös rikosoikeudellinen vastuu toiminnastaan, ja voisi olla ristiriitainen tilanne, jos alaikäisen päätöksentekijän rikosoikeudellista vastuuta penättäisiin, Haavisto sanoo.

Sauli Niinistö pitää hyvänä lähtökohtana sitä, että Suomessa vaali- ja osallistumisoikeudet on perinteisesti sidottu täysi-ikäisyyden ikärajaan.

Niinistö muistuttaa, että Suomessa vasta 18-vuotiaalla on täydet oikeudet ja vastuut.

– Mikäli esimerkiksi 16-vuotias pääsisi valtuustoon, tulisi ristiriitainen tilanne, kun hän kantaisi vaaleilla valittuna edustajana vastuuta eri tavoin kuin oman elämänsä asioista. Pidän perusteltuna, että oikeus kantaa vastuuta muiden puolesta on sidottu täysi-ikäisyyden ikärajaan.

– Ymmärrän asian merkityksen nuorten kannalta. En näe syytä miksi asiaa ei voisi tarkastella, vaikka äänestysikärajan muuttamien ei ihan yksinkertaista olekaan. Siitä säädetään perustuslaissa. Mahdolliset muutokset vaatisivat perustuslain muutosta, Niinistö sanoo.

Lue lisää: Oikeusministeri Antti Häkkänen ei sulje pois äänioikeusiän alentamista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*