Lakimuutos esteiden raivaamiseksi pienten lasten vanhempien yhteiskunnalliselta osallistumiselta on tarpeen, kansanedustajat näkevät. (Kuva: Ville Miettinen)

Kokoomuksen kansanedustajat Saara-Sofia Siren, Outi Mäkelä, Sari Multala ja Anne-Mari Virolainen ovat jättäneet lakialoitteen, jolla halutaan purkaa kunnallisen luottamustehtävän hoitamiseen liittyvä epäkohta, eli valtuustotyön alentava vaikutus pienten lasten vanhempien etuisuuksiin.

Kuntalehti uutisoi syyskuussa tapauksista, joissa kunnallisen luottamustehtävän hoitaminen oli Kelassa katsottu ansiotyöksi, joka alentaa äitiyspäivärahan minimiin ja syö isyysrahan kokonaan.

Lakimies Eeva Ojala Kelasta sanoi tuolloin, että luottamustoimen hoidon tulkitseminen ansiotyöksi on vakiintunut käytäntö Kelassa, ja tilanteen muuttaminen vaatisi muutosta sairausvakuutuslakiin.

Niin kokoomusedustajat kuin RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander tekivät syyskuussa asiasta kirjalliset kysymykset.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Luottamushenkilöt joutuvat näissä tapauksissa maksamaan kokouksiin osallistumisesta, koska kokouspalkkiot eivät monissakaan tapauksissa korvaa päivärahan pienenemistä. Vanhempainvapaan ei pitäisi olla syy luottamustehtävistä luopumiselle, ja järjestelmää voidaan pitää epäoikeudenmukaisena, kun henkilö joutuu tuloloukkuun vanhempainvapaan vuoksi, Nylanderin kysymyksessä todettiin.

– Pienten lasten vanhempia on kannustettava yhteiskunnalliseen toimintaan helpottamalla heidän osallistumismahdollisuuksiaan, totesivat puolestaan Siren, Multala ja Mäkelä kysymyksessään.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan, ps., vastauksessa kokoomusedustajien kysymykseen, mihin toimiin hallitus ryhtyy yhdenvertaisen osallistumisoikeuden takaamiseksi, todettiin että asiaa aiotaan selvittää.

”Luottamustoimesta saatujen tulojen huomioon ottamisella saattaa olla joissakin tapauksissa vaikutusta siihen, kuinka kansalaiset osallistuvat yhteiskunnalliseen toimintaan. Tätä ei ole kuitenkaan pidetty riittävänä perusteena muuttaa lainsäädäntöä siten, ettei luottamustehtävistä saatu palkkio koskaan vaikuttaisi maksettaviin sosiaalietuuksiin. Sairausvakuutuksen työtulokäsitettä tullaan lähivuosina muuttamaan. Asiaa koskeva valmistelu on käynnistynyt. Valmistelutyön yhteydessä on luontevaa selvittää, voidaanko luottamusmiespalkkio jättää pois niistä tuloista, jotka vaikuttavat äitiys- ja vanhempainrahaa alentavasti”, Mattila vastasi.

– Ministeri Mattilan kysymykseen antama vastaus ei tyydyttänyt eikä siinä ilmaistu riittävän tarmokkaasti halua korjata tätä epäkohtaa. Tästä syystä päätimme tehdä asiasta lakialoitteen, Siren sanoo tiedotteessa.

– Kyse on teknisesti pienestä, mutta periaatteellisesti isosta muutoksesta. Poliittiset oikeudet kuuluvat jokaisen perusoikeuksiin, eikä niitä voida etuuksia leikkaamalla rajoittaa. Yhteiskuntamme lainsäädännön on viestittävä, että pienten lasten vanhemmat ovat haluttuja ja tervetulleita mukaan politiikkaan ja heillä on yhtäläiset oikeudet osallistua päätöksentekoon, Mäkelä sanoo.

Lisää lakialoitteita
tulossa

Kaikki Kuntalehden tavoittamat puolue-edustajat pitivät lakimuutosta tarpeellisena.

– Keskustan kanta on yksimielinen: asia pitää korjata. Äitiys ja isyys eivät saa vaikuttaa negatiivisesti ja haitata luottamustoimeen osallistumista, keskustan eduskuntaryhmän sivistys- ja sosiaalipoliittinen sihteeri Terhi Peltokorpi sanoo.

– Ytimekäs vastaus: kyllä, kannatamme tämän epäkohdan korjaamista, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoittaa.

Myös kristillisdemokraatit on lakimuutoksen kannalla eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mukaan.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen epäilee, että lakia laadittaessa ei mahdollisesti ole edes ajateltu, että sillä voisi olla vaikutusta vanhempainrahaan.

– Ei ole mitään järkeä tuoda esteitä jotka vaikeuttavat luottamustehtävän hoitamista, kun muutenkin on haasteita saada ihmiset kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista. Esteet pitää purkaa, Mikkonen sanoo.

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä valmistellaan asiasta lakialoitetta, kertoo ryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.

– Kannatamme muutosta. Ihmisillä on oltava taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta yhtäläiset mahdollisuudet osallistua demokraattiseen päätöksentekoon luottamustoimissa, Pekonen sanoo.

Perussuomalaiset ei ole muodostanut yhteistä kantaa asiaan, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho arvioi muutosta perustelluksi.

– Yleensäkin sairausvakuutuksen työtulokäsitettä ollaan lähivuosina muuttamassa ja tätä koskeva valmistelu on jo käynnistynyt. Valmistelutyön yhteydessä on luontevaa selvittää myös tätä asiaa, eli voidaanko luottamusmiespalkkio jättää pois niistä tuloista, jotka vaikuttavat äitiys- ja vanhempainrahaa alentavasti, Terho sanoo.

Kuntaliiton lakimies Ida Sulin kommentoi syyskuussa, että kokouksissa käymisestä taloduellisesti rokottamisessa on selkeä ristiriita, sillä uusi kuntalaki nimenomaan kannustaa luottamustoimen hoitamiseen kaikissa elämäntilanteissa.

– Kuntalain mukaan luottamushenkilöllä on oikeus saada korvaus luottamustoimen hoitamisesta aiheutuneista ansiotulonmenetyksistä, Sulin muistutti.

Tätä voidaan hänen mukaansa soveltaa myös kokouspalkkion vaikutukseen sosiaaliturvaan. Asiaa pohditaan myös uuden palkkiosääntömallin valmistelutyössä. Kuntaliitto julkaisee uuden palkkiosääntömallin talven aikana.

 

Aiheesta aiemmin:

Valtuustossa istuminen syö vanhempainrahaa – käytäntö ihmetyttää kaikkia

Valtuutetulle ikävä yllätys: Kokouksissa käynti pudotti äitiyspäivärahan minimiin

Kommuntorget: Skriftligt spörsmål om stympad föräldrapeng

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kannattaa ottaa verotuksessa huomioon?-60€/ kokous.Ja monesti käytetty kikka:kaksi kokousta
    yhteen pötkyyn.Samalla korvauksella.- Ja yli kolmen tunnin kokouksesta ei 50% korotusta.
    Vero 30% .-Puoluevero päälle.-Muistathan olla kateellinen…?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*