Kuusi seitsemästä suurimmasta puolueesta edellyttää kuntavaaliehdokkailtaan kirjallista sitoumusta rasismia vastaan. Kuva: Sonja Eloranta

Kaikki suuret puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta edellyttävät ehdokkailtaan kirjallista sitoumusta rasismia tai yleisesti syrjintää vastaan ensi keväänä järjestettävissä kuntavaaleissa.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen kertoo, että kirjaus rasismin vastustamisesta on osa puolueen perusarvoja. Tulevien kuntavaalien ehdokaskaavakkeessa muotoilua on terävöitetty entisestään.

– Vasemmistoliiton ehdokas sitoutuu toiminnassaan vastustamaan väkivaltaa, puolustamaan ihmisten välistä tasa-arvoa ja sanoutumaan irti kaikesta rasismista, Koikkalainen sanoo.

Myös sosiaalidemokraatit ja keskusta edellyttävät kirjallista sitoumusta rasismia vastaan. Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo, että sitoumus vaaditaan puolueen ehdokassitoumuslomakkeessa.

– Edellytämme kuntavaaliehdokkailtamme ja kuntapäättäjiltämme sitoutumista siihen, ettei vihapuheita hyväksytä tai käytetä missään muodossa. Emme puolueena hyväksy rasismia missään muodossa. Periaateohjelmassamme lukee näin: Syrjinnälle, rasismille, vihapuheelle ja kiusaamiselle emme anna mitään sijaa.  

Vaatimuksena yleinen suvaitsevaisuus

Vihreiden ehdokassopimus edellyttää allekirjoittajaltaan, että ehdokas sitoutuu toimimaan kaikkea syrjintää vastaan. Vihreät julistautui antirasistiseksi puolueeksi vuoden takaisessa puoluekokouksessaan. Puoluesihteeri Veli Liikanen kertoo, että linjauksen myötä puolue on pyrkinyt aktiivisesti rasismin vastaiseen toimintaan sekä hallitusyhteistyössä että omassa toiminnassaan.

– Rasismin kitkeminen ja antirasistinen vastustaminen vaatii jatkuvaa työtä. Teemme myös puolueen sisällä kehittämistyötä syrjivien asenteiden muuttamiseksi.

Myös kokoomuksen ehdokassopimuksessa ehdokkaalta edellytetään suvaitsevaisuutta vähemmistöjä kohtaan, joka puoluesihteeri Kristiina Kokon mukaan edellyttää myös sitoutumista rasismia vastaan.

Kristillisdemokraateissa perehdytään taustoihin

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo, että puolue velvoittaa kuntavaaliehdokkaitaan sitoutumaan peruskirjaan, jossa on mainittu myös rasismin vastaisuus.

Kristillisdemokraatit vaati ehdokkailtaan kirjallista irtisanoutumista rasismista jo edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017. Tästä huolimatta puolue joutui vielä vaalien alla poistamaan ehdokaslistoiltaan yhteensä neljä ehdokasta rasistisen kommentoinnin vuoksi.

Vyyhdissä esiin nousivat erityisesti Helsingin kaupunginvaltuustoon ehdolla olleen Karoliina Topeliuksen antisemitistiset Facebook-kirjoitukset. Lisäksi yksi kristillisdemokraattien helsinkiläisehdokas ja kaksi Turun kaupunginvaltuustoon pyrkinyttä ehdokasta olivat osallistuneet maahanmuuttoa ja islamia vastustavan Suomi ensin -liikkeen toimintaan. Kaikki neljä sitoutumatonta kuntavaaliehdokasta kuuluivat Paavo Väyrysen perustamaan Terve Helsinki -liikkeeseen.

Puoluesihteeri Maanselkä kertoo, että edelliset kuntavaalit olivat puolueen kannalta poikkeukselliset. Väyrysen liikkeen ehdokkaat erosivat hänen mukaansa tuntuvasti puolueen ”peruskannattajista”.

– Yleisesti ottaen puolueessamme on todella siivoa porukkaa. Edellisvaalien takia olemme nyt tarkentaneet ehdokaslomaketta.

Tulevissa vaaleissa kristillisdemokraattien ehdokkaiden odotetaan antirasistisuuteen sitoutumisen lisäksi kertovan avoimesti mahdollisista rikostuomioistaan.

– Ehdokkailta edellytetään, että heidän pitää kertoa rikostaustastaan hakiessaan ehdokkaaksi, muutoin toimii vastoin sääntöjä. Sitten asiasta tehdään kokonaisharkinta, että voiko henkilöä asettaa ehdokkaaksi, Maanselkä kertoo.

Perussuomalaiset ei sitoudu antirasismiin

Suurista puolueista yksi ei edellytä ehdokkailtaan rasistisen syrjinnän vastustamista. Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos kertoo, ettei puolue aio vaatia ehdokkailtaan sitoutumista rasismia vastustaviin toimintatapoihin. Hänen mukaansa sitoumus olisi vahvasti puolueen politiikkaa sääntelevä asia.

– Käytännössä rasismin vastaisilla sitoumuksilla yritetään vain hillitä maahanmuuttokriittistä keskustelua ja hiljentää suomalaisia, Grönroos sanoo.

Rasistiset lausunnot ovat kuitenkin vaikuttaneet puolueen toimintaan myös perussuomalaisissa. Valtakunnan politiikassa kuohahti viime viikolla, kun perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen erotettiin eduskuntaryhmästä rasistisen Twitter-kirjoittelun seurauksena.

Puoluesihteeri Grönroosin mukaan perussuomalaisista erottaminen vaatii puolueen sääntöjen rikkomista.

– Puolueen edustajien täytyy edustaa puoleen linjoja ja toimia hyvien tapojen mukaisesti.

Koska puolueen linjaukset eivät vaadi rasismista tai muusta syrjinnästä irtisanoutumista, Grönroosin mukaan Turtiaisen sosiaalisen median ulostulossa kyse oli nimenomaan hyvien tapojen vastaisesta käytöksestä.

Turtiaisen kuntavaaliehdokkuus vielä selvittämättä

Vielä ei ole selvää, voiko myös Juvan perussuomalaisten puheenjohtajana toimiva Turtiainen asettua kuntavaaliehdokkaaksi ensi keväänä. Perussuomalaisten Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Pekka Laitinen kertoo, että piirinhallitus on pyytänyt Turtiaisen tapauksesta kirjallisen selvityksen seuraavaan kokoukseen.

Laitisen mukaan kuntavaalien järjestelyt ovat koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi vielä monelta osin vaiheessa, eikä ehdokkaistakaan ole vielä kasassa kuin murto-osa. Turtiaisen ehdokkuuden kohdalla ei Laitisen mukaan kuitenkaan ole ainakaan juridista ongelmaa.

– Kriteerit täyttyvät, eli hän on puolueen ja paikallisyhdistyksen jäsen. Piiri ei varsinaisesti juuri valtakunnan politiikkaan puutu.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Rasismi ja trumpilaisuus ovat persuille niin tärkeitä, etteivät uskalla sanoa niistä mitään. Jäisikö muuten rasistien ja trumpilaisten äänet saamatta?

  2. Entä syrjintä kantaväestöä kohtaan?

  3. rasistinen on 1 suuri ongelma maassa suomessa eivat hyväksy eri kultuuria se on suurulinen

  4. Valtavaestö – suuri enemmistö ei milloinkaan tule syrjityksi. Se väite on täysin tarkoituksella keksittyä puppua, sotkemaan ihmisten ajattelua ja asian käsittelyä, jolla rasismi ja viha muita kohtaan on naamioitu.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*