Puoluejohdon paneelissa keskustelu kävi syksyllä 2022 ajoittain perin kiivaana. Kuva: Ville Palmu

Kunta-alan suurtapahtuma Kuntamarkkinat järjestetään keskiviikkona ja torstaina Kuntatalolla, ja tuttuun tapaan avauspäivän aamun puoluejohtajien paneeli kokoontuu keskustelemaan kuntakenttää koskevista ajankohtaisista asioista.

Petteri Orpon, kok., johdolla muodostettu hallitus sai perjantaina eduskunnan luottamuksen äänestyksessä, ja edessä olevalla hallituskaudella on edessä useita kuntiakin koskevia suuria uudistuksia, kenties suurimana vuonna 2025 voimaan tuleva TE-uudistus, jossa työllisyyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille.

Hallitus aikoo myös uudistaa kuntien rahoitusjärjestelmän. Tätä odotetaankin kuumeisesti kuntakentällä, sillä laajalti koetaan, että sote-uudistuksen rahoittaminen ja siihen liittyvä kustannustensiirto ei ole kohdellut kuntia reilusti.

Kuntia koskettaa vahvasti myös hyvinvointialueiden ensimmäisenä toimintavuotena ilmennyt vakava rahoitusvaje. Hyvinvointialueet tekevät tänä vuonna yhteensä toista miljardia euroa alijäämää ja muutosneuvotteluita on käyty laajalti.

-Kaikki merkit viittaavat siihen, että puoluejohtajien paneelista keskiviikkoaamuna tulee kutkuttavan mielenkiintoinen, tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Liisa Paltta sanoo Kuntamarkkinoiden messulehdessä.

Kuntakentän ajankohtaisimmista teemoista keskustelevat vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson, kokoomuksen varapuheenjohtaja, kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen, SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sekä vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta.

Vuosi sitten paneelissa puhutti erityisesti Sanna Marinin, sd., hallituksen linjaamat henkilöstömitoitukset mm. ympärivuorokautiseen hoivaan.

Katso tallenne syksyn 2022 Kuntamarkkinoiden puoluejohdon paneelista täältä.

Kuntamarkkinat juhlii vuonna 2023 tasavuosia, sillä kyseessä on kolmaskymmenes tapahtuma. Puoluejohdon paneelin voi tuttuun tapaan seurata suorana lähetyksenä verkossa.

Paneelikeskustelu keskiviikkona 13.9. klo 10.00-11.30.

Lisäksi suorina verkkolähetyksinä:

KT:n työmarkkinaseminaari keskiviikkona 13.9. klo 14.00-15.30

Valtiovarainministeriö: Kuntapolitiikka käännekohdassa? torstaina 14.9. klo 9.00-10.00

Täältä pääset verkkolähetyksiin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä