Puoluesihteerit kertovat Kuntalehdelle ehdokashankinnan sujuneen hyvin. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntalehden selvityksen mukaan moni puolue on nyt kuntavaalien ehdokashankinnassa liikkeellä aiemmin kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Eduskuntapuolueitten puoluesihteerit antavat kuvan hyvin sujuvasta ehdokashankinnasta. Tosin vaalipäivän siirto lokakuusta huhtikuulle sekä sote-uudistus ja siihen liittyvä epätietoisuus kuntien tehtävistä mainitaan hidastaviksi tekijöiksi.

Keskustan, perussuomalaisten ja SDP:n puoluesihteereiden mukaan näillä puolueilla on kaikilla yli 1 000 ehdokasta kullakin koossa. Myös kokoomuksen puoluesihteeri kertoo, että puolue on selvästi edellä viimekertaisesta aikataulusta.

Vihreät asettaa ensi kevään kuntavaaleissa ehdokkaita enemmän kuin koskaan. Vasemmistoliitto lisää ehdokkaita edellisistä vaaleista.

MainosKristillisdemokraattien mukaan kentällä on ”positiivinen pöhinä”. Rkp:n puoluesihteeri muistuttaa, että kuntien tulevaisuus hämmentää ja hidastaakin ehdokashankintaa.

Viime kuntavaaleissa
ehdokasmäärät putosivat

Vuoden 2012 kuntavaaleissa ehdokasmäärät putosivat edellisiin vaaleihin verrattuna kaikilla muilla eduskuntapuolueilla paitsi perussuomalaisilla ja vihreillä.

Eniten ehdokasmääräänsä kahdeksassa vuodessa nostivat perussuomalaiset, jotka asettivat vuonna 2012 viisinkertaisen määrän ehdokkaita vuoden 2004 vaaleihin verrattuna. Vihreiden ehdokasmäärä kasvoi neljänneksellä.

Suurin kato on käynyt keskustan ehdokasriveissä, jotka harvenivat kahdeksassa vuodessa neljänneksen. Silti keskustalla on yleensä selvästi eniten ehdokkaita. Keskustan kannatuksen painottuminen maaseutukuntiin selittänee osittain sekä suuren ehdokasmäärän että myös ehdokasmäärien laskun.

Lue lisää Kuntalehdestä 8/2016 (ilm. 18.8.)

kuntavaalit
Ehdokasmäärien kehitys viime kuntavaaleissa.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*