Rääkkylässä kunnanhallitus käsittelee kunnajohtaja Esko Rautiaisen some-käytöstä. Kaksimielisten viestein tarkoitus oli vain olla hauska ja antaa inhimilliset kasvot viranhaltijalle, Rautiainen sanoo. Kuva: Pixabay

Rääkkylän kunnanjohtajan Esko Rautiaisen mukaan hänen julkisuuteen nousseiden kaksimielisten twiittiensä tarkoituksena oli vain olla hauska.

-Vähän huumoria heittää kehiin, Rautiainen sanoo Kuntalehdelle kommenteista, jotka sanomalehti Karjalainen toi julkisuuteen perjantaina.

Kyseessä on Rautiaisen Twitter (nyk. X) -tililtä tehty kommentointi usean kuukauden ajalta. Rautiainen pyysi sittemmin anteeksi käytöstään Rääkkylän kunnan Facebook-sivulla. Anteeksipyyntö on sittemmin poistettu siihen kohdistuneen kommentoinnin vuoksi, Rääkkylän kunnanhallituksesta vahvistetaan.

Rautiainen on sittemmin poistanut X-tilinsä.

Rautiainen perustelee viestejään sillä, että somessa niin kuin myös elävässä elämässä muodostuu ryhmiä, tuttavallisia suhteita, joille muodostuu oma huumorinsa.

-Luotin, että ilmapiirin ymmärrys riittää, koska ei mitään palautetta tullut.

-Missään nimessä en ole ahdistelumielessä yhtään päivitystä tehnyt. Se oli vaan semmoista ajanvietettä.

Lue myös: Rääkkylän kunnanjohtajan asema kunnanhaliltuksessa 25. maaliskuuta

Virkamiehelle kasvot

Rautiainen sanoo, että hän halusi somessa värittää omaa persoonaansa ja virkamieskuvaansa.

-Ajattelin, että olen se viranhaltija, jolla on myös inhimilliset kasvot.

Hän kuitenkin kiistää, että olisi kirjoittanut kommentit nimenomaan viranhaltijan näkövinkkelistä.

-En minä voi jakautua. Olen viranhaltija, jolla on persoona, enhän minä voi twiiteissä sanoa että tämä on nyt yksityistä minää ja tämä on työminää.

Rautiainen muistuttaa myös, että hän kirjoitti omilla kasvoillaan ja omalla nimellään sosiaalisessa mediassa.

-Kuvittelin, että tämä on ihan ookoo. Mutta näköjään se ei sitten ollutkaan.

”Mitään laitonta en tiedä tehneeni”

Onko kaksimielinen huumori sitten kunnanjohtajalle sopivaa käytöstä sosiaalisessa mediassa?

-Taisin jo perjantaina todeta sen, että nykymaailma on jo ehkä hieman herkempi kuin mitä se on ollut nuoruudessa, Rautiainen viittaa aiempiin haastatteluihinsa asiasta ja mm. Pahkasika-lehden sekä Kalle Päätalon ja Veikko Huovisen romaanien huumoriin.

-Tai mitä vaikka Pulttibois, Kalliala ja Petelius, aikoinaan tekivät, niin eihän niitä enää tänä päivänä hyväksytä.

-Niin kuin sanottu, tein omilla kasvoillani, omalla nimelläni, täysin julkisesti. Mitään laitonta en tiedä tehneeni.

Esko Rautiainen valittiin Rääkkylän kunnanjohtajaksi vuonna 2022.

Rautiainen sanoo saaneensa perjantai-iltana kohuun liittyen ”eri puolilta Suomea” kannustavaa palautetta ja kaksi haukkumaviestiä sähköpostitse.

Profiilit, joille hän kommentteja esitti, olivat hänen käsityksensä mukaan oikeita ihmisiä.

-En tiedä, että ne olisivat mitään bottejakaan.

Kyseessä oli kuvia, joissa esiintyi vähäpukeisia tai ”nakuja” naisia, Rautiainen kertoo.

Olisitko valmis kommentoimaan kasvotusten ihmisille samalla tavoin kuin sosiaalisessa mediassa?

-Jos henkilö on postannut itsestään tällaisen kuvan sosiaalisessa mediassa, minun on vaikea kuvitella, että näkisin tällaisen henkilön kasvotusten nakuna.

– Myös vastaanottajat ymmärsivät, että kehuin heidän ulkonäköään, Rautiainen viittaa kommentteihin tulleisiin sydänemojeihin

Katumusta

Rautiainen sanoo tehneensä päivitykset enimmäkseen iltaisin ja viikonloppuisin.

-Elän yksin, ja vaikka minulla on vaativa työ ja paljon harrastuksia, liikun todella paljon, kokkailen ja käyn kulttuuritapahtumissa, silti joskus jää aikaa. Ehkä se on aivojenkin nollausta, että seuraa jotain Twitteriä [nykl. X]. Se [kommentointi] liittyy sellaisiin hetkiin.

Positiivisena hän näkee sen, että nyt tuli ”riuhtaistua itsensä irti” X:stä.

Hän sanoo miettineensä lähtemistä palvelusta jo syksyllä, kun monet muut ilmoittivat jättävänsä palvelun.

-Mutta siellä oli hirveän paljon hyvää keskustelua, todella hyvää huumoria. Pystyi löytämän uusia näkökulmia asioihin, kun havaitsi mielenkiintoisia keskustelunaiheita, jotka liittyivät jopa työhön.

-Siellä oli paljon hyvää, mutta paljon oli sitä ryönääkin. Olisi ehkä pitänyt Twitteristä jossain kohtaa aiemmin lähteä.

-Eniten kaduttaa se, että olisi pitänyt ymmärtää, että nämä twiitit halutaan jossain kohtaa ymmärtää tietyllä tavalla, eri tavoin. Ne olisin kyllä jättänyt tekemäti.

Kunnanhallitus käsittelee

Rääkkylän kunnanhallitus keskusteli maanantaina 11.3. siitä, miten Rautiaisen tapauksessa edetään.

-Pystytkö jatkamaan työssäsi entiseen malliin?

-En halua ottaa kantaa. Se on toisten arvioitavissa.

Kunnanhallituksen käsittelyn sisältö on vielä Rautiaisellekin avoin.

-Olen tietysti valmistautunut siihen, että vastaan kaikkeen mitä kysytään.

Mahdollisista toimenpiteistä kunnanhallitus päättää seuraavassa kokouksessaan 25. maaliskuuta.

Kursivoidut kohdat ovat Kuntalehden kysymyksiä Esko Rautiaiselle.

Juttua muokattu 13.3. klo 10.30: Päivitetty tilanne kunnanhallituksen käsittelyn osalta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miksi juuri törkyiset ja seksistiset viestit, miksi juuri ne osoittavat Rautiaisin mielestä inhimillistä ja persoonallista puolta? Ei sitten muuta keksinyt. Äijä mikä äijä. Ei pääse tavoistaan. En ymmärrä, miten vielä nykymaailmassa, jossa me too ym. seksistinen viestittely on niin tuomittavaa ja vastenmielistä, joku kunnanjohtaja kuvittelee vielä voivansa kuolata somessa vapaasti ja leimaa sen sitten tarpeeksi osoittaa inhimillisyyttä. Jestas mikä törppö. Että terve vaan kylän väki, tässä teillä on nyt inhimillinen kunnanisä. Uskottava kunnanjohtajana? Ei todellakaan.

  2. Kyllä nyt hävettää! Kunnan uutena asukkaana ihan sylettää! Kyllä Rääkkylä pääsi nyt Suomen kartalle. Kaikki lehdet ovat uutisoineet ja kirjoittaneet tästä. Ja ihan oikein. Tällaisia typeryksiä ei tarvitsekaan suojella. Entisiltä ystäviltä ja tutuilta olen saanut kysymyksiä ja ihmetteleviä viestejä. Onko siellä väki samanlaista, kuin teillä on johtaja? Tämä ei osaa edes hävetä, vaan selittelee! Muka hauskaa huumoria ja inhimillistä. Väärä valinta ollut aikoinaan valtuustolla kunnanjohtajasta. Yhden äänen enemmistöllä! Olisi pitänyt nähdä miehen historia. Ei jatkoon…

  3. Kyllä nyt hävettää! Kunnan uutena asukkaana ihan sylettää! Kyllä Rääkkylä pääsi nyt Suomen kartalle. Kaikki lehdet ovat uutisoineet ja kirjoittaneet tästä. Ja ihan oikein. Tällaisia typeryksiä ei tarvitsekaan suojella. Entisiltä ystäviltä ja tutuilta olen saanut kysymyksiä ja ihmetteleviä viestejä. Onko siellä väki samanlaista, kuin teillä on johtaja? Tämä ei osaa edes hävetä, vaan selittelee! Muka hauskaa huumoria ja inhimillistä. Väärä valinta ollut aikoinaan valtuustolla kunnanjohtajasta. Yhden äänen enemmistöllä! Olisi pitänyt nähdä miehen historia. Ei jatkoon…

  4. Naiset saa vilutella tissivakoaan ja esitellä persettään ja vilauttaa vakoaan,mutta kun mies kommentoi, on heti myrsky lasissa. Lopetetaan myös puolialastomien naisten ja julkkisten esittely.

  5. Erkillä onkin samat lasit päässä kuin Rautiaisella. Setämieslasit. Näet naisihmiset setämieslasiesi kautta. Naisesta näkyy vain mainitsemasi tissit, perse ja vako, koska niin haluat.

  6. Jos nainen laittaa melkein alastoman kuvan ja siihen tekstin, että ”olisipa kiva, kun joku nuolisi pinnaltani Xää”, ja mies vastaa siihen samaan tyyliin, niin en kyllä miestä sen enempää syyttäisi kuin naistakaan.
    Eri asia on sitten se, mitä siviilielämässäkin edellytetään kunnanjohtajalta.

  7. Mitähän tapahtuisi jos naispuolinen viranhaltija hekumoisi isokaluisten adonisten kuvilla?? Ymmärtäisivätkö setämiehet? Tuskin.

  8. HYVÄÄ Onnea Eskolle. Olen seurannut sinua aina Askolasta asti enkä ole koskaan ollut sinuun tyytymätön ja uskon että Rääkkylässä sinuun osataan suhtautua kun mieheen konsanaan. Naiset ovat muka METOO mielessä asialla mutta haukkuvat väärää miestä / puuta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä