Päivi Räsänen ei asetu enää ehdolle jatkamaan kristillisdemokraattien puheenjohtajana. Uusi puheenjohtaja valitaan normaalijärjestyksessä puoluekokouksessa elokuussa.

Vahvimpana ehdokkaana Räsäsen seuraajaksi pidetään kansanedustaja Sari Essayahia.

Kristillisdemokraateissa levisi jo viime talvena kapinaliike, joka olisi halunnut vaihtaa Räsäsen Essayahiin kesken kauden. Hanke kuitenkin kuivui kokoon kun Essayah ei innostunut asiasta.

Essayahia pidetään maltillisempana kuin Räsänen. Räsänen on johtanut kristillisdemokraatteja vuodesta 2004.

Kristillisdemokraatit menettivät yhden paikan kevään eduskuntavaaleissa. Puolue ei päässyt jatkamaan hallituksessa, vaikka olisi halunnut.

Räsäsen kaksi edeltäjää ovat vaihtaneet puoluetta. Räsäsen edeltäja Bjarne Kallis pyrki kevään vaaleissa eduskuntaan kokoomuksen listoilta. Hänen edeltäjänsä Toimi Kankaanniemi tuli valituksi perussuomalaisten ehdokkaana.

Räsänen edusti puoluetta Kataisen ja Stubbin hallituksissa sisäministerinä. Edellilsen ja ainoan aiemman kerran puolue, silloinen kristillinen liitto, on ollut hallituksessa Kankaanniemen ollessa kehitys- ja alkoholiministeri Esko Ahon hallituksessa 1991–94.

Kankaanniemi joutui eroamaan, kun puolue ei hyväksynyt hallituksen EU-linjaa eikä Aho antanut Kankaanniemelle erivapautta äänestää hallitusta vastaan.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä