Timo Reina muistuttaa. että monelle kunnalle sote-uudistus ei merkitse kovin suurta muutosta.

Kunnat ovat kovin erilaisia ennen sote-uudistusta ja ovat erilaisia uudistuksen jälkeenkin, katsoo Yle radio ykkösen Ykkösaamussa haastateltu Kuntaliiton varatoimitusjohtajana viikko sitten aloittanut Timo Reina.

Hän muistutti, että nykyisinkin suuri osa kunnista on järjestänyt sote-palvelut kuntayhtymissä tai yhteistyössä.

Myös vastaisuudessa uudet kunnat ovat erilaisia, Reina sanoo. Paljon riippuu siitä, millaiseksi kunnat itse oman toimintansa rakentavat.

Kunnat saavat Reinan mukaan nyt energiaa muuhun työhön, jonka hän kiteyttää kolmeen k-kirjaimeen: koulutus, kaavoitus ja kehittäminen.

 

Lakiluonoksilla jo kiire

 

Reina uskoo, että sote-uudistus etenee eikä kukaan enää halua palata lähtöruutuun, mutta uudistuksen aikataulussa pysyminen edellyttää, että ensimmäiset lakiluonnokset lähtevät pian lausuntokierrokselle.

Hän huomautti Ykkösaamussa, että vaikka sote-asiat siirtyvät maakunnille, kunnille jää ratkaisevat rooli ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä.

 

Valtion rahaa ei pidä korvamerkitä

 

Timo Reina näkee, että maakunnille tulee laaja ja monipuolinen tehtäväkenttä, ja hän toivoo, että sen hoitamiseksi maakunnille jää riittävästi todellista valtaa, vaikka verotusoikeutta ei ainakaan vielä tulekaan.

Valtiolta tulevaa rahaa ei saisi liikaa korvamerkitä, hän huomautti Ylen haastattelussa.

Reina uskoo, että maakuntavaltuustot kiinnostavat poliitikkoja. Hän ei halua rajoittaa ihmisten mahdollisuutta asettua ehdokkaaksi kunta-, maakunta- ja eduskuntavaaleissa vaan antaisi äänestäjien ratkaista valinnat vaaleissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Avatar Keskustapuolue & kokoomus: vapaehtoisiin pakkoliitoksiin pakottamista; Katainen-Sipilä sanoo:

  Kepun-kokoomuksen Sipilän-Kataisen sote-/maakuntavivutus: 70 kuntaa Suomeen.

  Reina selvästi pelaa aikaa. Bluffi on läpinäkyvä.

  Reina on Kuntaliitossa, joka tiedetään paatuneesta kuntien asukkaitten itsehallinnon vastaisuudesta, ja suurkuntapolitiikasta. Reinan tausta PARAS-hankkeessa natsaa suurkuntapolitiikkaan. Ei olisi muuten Kuntaliitossa.

  Kepun ministeri Kimmo Tiilikainen ajaa Etelä-Karjalasta ”yhtä kuntaa” suoralla maakuntavaalilla ja valtion/maakunnan verotusoikeudella.

  Reinalla ja ministeri Kimmo Tiilikaisella on selkää muutosvastarintaa aidosti itsehallinnollista, verotusoikeudellista Etelä-Karjalan maakuntaa kohtaan ja kuntayhtymä-Eksotea kohtaan.

  Kepu (Reina) on tehnyt lehmänkaupat kokoomuksen kanssa:

  maakuntien keskuskaupunkien valta kasvaa, Suomen kuntien asukkaitten itsehallinto ja kansanvalta kapenee Kepun Sipilän ja kokoomuksen Jyrki Kataisen lehmänkaupan mukaisesti:

  1) Suora maakuntavaali; (isäntäkunnat ja renkikunnat -malli Mauri Pekkarinen (kesk.) kaudella 2011–2015. Nyt Mauri Pekkarinen ajaa politiikkaa, joka käänsi kaiken päälaelleen.).

  2) Valtion maakunnat.

  3) Reina: Myöhemmin maakunnille verotusoikeus.

  Yhtä kaikki: suora maakuntavaali ja verotusoikeus maakunnalle on sama kuin yhden kunnan malli. Jyrki Kataisen unelma, jonka kuntakapina sai murretuksi. Suuri rooli oli maakunnallisilla kuntayhtymillä. Sipilä ja kokoomus pistävät kunnat lihoiksi. Rahat sote-pörssiyhtiöille.

  Herra Reina haluaa pelata keskustapuolueen edustajille perustuslakivaliokunnassa mahdollisuuden ”perustuslain muuttamiseen”, koska ”kunnallinen itsehallinto” esti Sipilän-Kataisen-Stubbin edellisen vedätyksen. Sipilän ensimmäinen sote käynnistyi opposition kansanedustajana, kun oppositiojohtaja riensi pelastamaan Kataisen hallituksen, vaikka olisi voinut sen kaataa helposti! Pöyristyttävää parlamentarismia, kansanvallan vastaisuutta, asukkaitten itsehallinnon vastaisuutta Kepulta.

  ”Muutosjohtaja” Reinan retoriikalla (munnetulla totuudella) Kepu yrittää lisää gallup-suosioita ennen kuntavaalia ja maakuntavaalia ja presidentinvaalia, vaikka retoriikka ei ole poliitikolla koskaan totta — pitää paikkansa yleistettynä.

  Kepu, Sipilä, jätti kaiken kertomatta äänestäjille ennen eduskuntavaalia. Sai vaalivoiton ja keksii kaikki porsaanreiät perustuslaista.

  Yön pimeinä tunteita on sumplittu kuntia vastaan.

 2. Avatar Tarvitaan heti uudet rehelliset eduskuntavaalit, uusi pääministeri ja uusi pääministeripuolue sanoo:

  Pohjolan Sanomat verkossa 16.8.2016:

  Kuntaministeri Lännen Medialle: “Ennustan lisää kuntaliitoksia”

  >

  Demokraatti verkossa 12.4.2015

  Sunnuntaisuomalainen: Keskusta halajaa maakuntauudistusta – Risikko: ”Kuolinisku kunnille”

  >

  Otsikkoa ja ”muutosjohtaja” Reinaa mukaillen:

  — Keskustapuolue tappaa kunnat — tilalle 18 kuntaa.

  Keskustapuolue on vahvasti edustettuna poliittisessa perustuslakivaliokunnassa.

  >

  Keskustapuolue muuttui Kokoomukseksi — Kokoomus muuttui Keskustapuolueeksi

  Ex-pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja suurkuntien Kuntaliiton Keskustapuolueen Timo Reina edustaa Kokoomuksen 70-kuntaa Suomeen -politiikkaa.

  Ei ole kunniaksi Keskustapuolueelle. Äänestäjät on johdettu harhaan vain valtaan pääsemiseksi.

  Juha Sipilä auttoi Jyrki Kataista kaatumasta 2014 alussa. Keltainen lehdistö — miksi?

  Keskustapuolue ja Perussuomalaiset teki lehmänkaupat Kokoomuksen kanssa Suomen kuntien, ns. Kepu-kuntien laittamisesta lihoiksi.

  Keskustapuolueen kansanedustaja Tapani Tölli eduskunnan suuressa salissa 2011–2016: Keskustapuolue hyväksyy vapaaehtoiset kuntaliitokset. Nyt näyttää, että Tölli tekee eduskunnassa kavalasti 70-kuntaa -politiikkaa, kuten ex-pääministeri, Kokoomuksen Jyrki Katainen ja ex-kuntaministeri Henna Virkkunen.

  Siksi Keskustapuolue otti sote-”pääministeriksi” Valtiontalouden tarkastusviraston ex-pääjohtajan Tuomas Pöystin.

  Kun Kataisen 70-kuntaa Suomeen -hanke kaatui ”kunnalliseen itsehallintoon”, niin Pöysti Keskustapuolueelle: lypsäminen on lopetettava. Keskustapuolue sai lehmänkauppoina 18 maakuntaa Pöysti ja Katainen suurkunnat, ja muuttoliikkeen maaseudulta maakuntien suuriin kaupunkeihin, jota Henna Virkkunen masinoi. SYNTYI KUNTAKAPINA.

  MISSÄ ON KUNTAKAPINA, KUNTAJOHTAJILLE KEPU LUPAA KALLIITA VIRKOJA

  Kokoomus ja maakuntien suuret kaupungit, niiden grynderit ja yksityiset sote-bisnekset hyötyvät. Muuttoliike kiihtyy kaupunkeihin. Kepu menettää enenevässä määrin äänestäjiä Kokoomukselle. Sipilä ajaa Kokoomusken asiaa hartiavoimin. Kansanvalta ja demokratia on ajettu lokaan jo kauan sitten.

  Porvarilehdistön päätoimittajat ovat hiljaa. Tietysti. Kansaa on huijattava.

  KESKUSTAPUOLUE PETTÄÄ ÄÄNESTÄJIÄ SALAILULLA

  KUNTAKAPINA 2011–2015 ja 2015–2019

  Keskustapuolueen kuntakapina Jyrki Kataisen (kok.) ja Jutta Urpilaisen (sd.) hallituksen 70-kuntaa Suomeen -malliin oli muiden puolueiden sekä kaikkien eduskuntavaalissa äänestäneiden pettämistä perustuslain vastaisesti.

  Nyt kuntaministeri, Keskustapuolueen Anu Vehviläinen jatkaa Kokoomuksen ex-kuntaministeri Henna Virkkusen politiikkaa: 70-kuntaa tai vähemmän Suomeen.

  Sosiaali- ja terveysministeri, Perussuomalaisten Hanna Mäntylä jatkaa ex-sosiaali- ja terveysministeri Paula Riskon 70-kuntaa tai vähemmän Suomeen -politiikkaa.

  Peruspalveluministeri, Keskustapuolueen Juha Rehula jatkaa ex-peruspalveluministeri Susanna Huovisen 70-kuntaa Suomeen -politiikkaa.

  Kommentteja pyydetään parlamentaarisesta maakunta- ja sote-työryhmästä syrjäytetyltä eduskunnalta. Ei ”muutosjohtajilta” eikä sananvapauden rajoittajilta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*