Kuva: Ville Miettinen

Lahden seudun kuntajakoselvitystä jatketaan pohtimalla kahden kunnan muodostamista.

Tänään kokoontunut Salpausselän kuntajakoselvityksen johtoryhmä arvioi, että kuntien ottamien kantojen pohjalta voidaan selvittää kuntajako niin, että toiseen kuntaan tulisivat Hollola ja Hämeenkoski, toista selvitettäisiin kokoonpanolla Kärkölä, Lahti ja Nastola.

Kyseessä on uusi yritys Lahden seudun kuntajaossa sen jälkeen, kun esitetty kuuden kunnan muodostama suurkunta kompastui Hollolan kielteiseen kantaan syyskuussa.

Kuuden kunnan Salpauskunta-selvityksessä mukana ollut Iitti jättäytyi uudesta selvityksestä pois.

Kun jatkoselvitys perustuu kahden kunnan malliin, johtoryhmä tulee toimimaan kahtena jaostona kuntajaon mukaan.

Hollola-Hämeenkoski jaoston puheenjohtajana toimii Matti Siirola ja Lahti-Nastola-Kärkölä jaoston puheenjohtajana Reijo Oksanen.

Selvittäjä Rolf Paqvalin korostaa, että kysymys on kahdesta itsenäisestä selvityksestä. Vertailu, hyödyt ja haitat, tehdään nykyiseen kuntarakenteeseen, ei aiempaan kuuden kunnan kesken tehtyyn selvitykseen.

Kuitenkin kun selvitysosa ja sopimuksissakin mukana olevat kahden kunnan yhteistyön kehittämisen toimenpiteet koskevat koko seutua, ne edellyttävät koko johtoryhmän käsittelyä.

– Kahden kuntayhdistymisen avulla ei kuitenkaan saavuteta kaikkia niitä tavoitteita, joita asetettiin kuuden kunnan yhteenliittymiselle. Nyt selvitettävä vaihtoehto edellyttää kahden uuden kunnan välillä hyvää ja luottamuksellista yhteistyötä sekä sen tueksi uusia yhteistyön välineitä ja muotoja, Paqvalin sanoo.

– Jos kuntien yhdistymisestä ei ole saatavissa riittäviä hyötyjä alueelle tai edes yhdistettäville kunnille verrattuna yhdistymisen aiheuttamiin kustannuksiin, kuntayhdistymiset eivät ole perusteltuja.

Kuntarakennevaihtoehtojen selvityksessä otetaan huomioon Salpausselän kuntajakoselvityksen työryhmien raportit ja kuntien tekemät päätökset ja lausunnot. Jatkoselvitys päättyy selvityksen valmistuttua, kuitenkin viimeistään 31.1.2015 mennessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä