Sari Essayah viihtyy kotimaisemissaan Pohjois-Savossa. Entinen huippu-urheilija liikkuu edelleen aktiivisesti.

Pohjois-Savossa sijaitsevassa Lapinlahden kunnassa asuva Sari Essayah on nyt toista kertaa mukana ehdokkaana presidentinvaaleissa. Kristillisdemokraatteja edustava Essayah oli puolueensa ehdokas presidentinvaaleissa 2012.

Essayah voitti yleisurheilun 10 kilometrin kävelyn maailmanmestaruuden vuonna 1993 Stuttgartissa Saksassa. Seuraavana vuonna järjestetyissä EM-kisoissa hän voitti samalla matkalla ja Suomen ennätysajalla kultaa Helsingissä.

Essayah on onnistuneesti siirtynyt valokeilasta toiseen siirryttyään aikoinaan huippu-urheilijan arjesta kansalliseen ja kansainväliseen päätöksentekoon. Hän on toiminut puolueensa puheenjohtajana vuodesta 2015 lähtien.

Reilun 9 000 asukkaan Lapinlahden kunnan esimerkillisiä asioita pohtiessa hän kiinnittää huomiota ihmisten liikkumismahdollisuuksiin.

– Yksittäisenä asiana nostaisin omasta kotikunnasta esiin liikuntapaikkojen maksuttomuuden.

Orpon hallituksen maa- ja metsätalousministerinä toimiva Essayah arvioi liikuntapaikkojen maksuttomuuden edistämisen tuottavan enemmän hyötyjä kuin haittoja kunnalle.

– Viisas kunta säästää, kun se panostaa ennaltaehkäisyyn ja terveyden edistämiseen.

Ylä-Savon vesistöistä nousevista kaloista valmistettua ruokaa arvostava Essayah huomauttaa, että liikunnan lisäksi Lapinlahden kunnassa on paljon muutakin, josta kunnassa on pidetty esimerkillisesti huolta.

– Paljonkin on sellaista, muiden muassa kulttuurin ja kauniin luonnon vaaliminen.

Vapauden puolesta

Sari Essayah on presidenttiehdokkaat esittelevän Kuntalehti ja vaalit -juttusarjan kolmas haastateltava, joka kertoo suhteesta kotikuntaansa.

Essayah painottaa, että kotikunta on hänelle sydämen asia.

– Lapinlahti on minulle rakas paikkakunta, jossa asuin jo lapsena. Olen käynyt täällä peruskoulun ja lukion. Olen aloittanut myös poliittisen toimintani Lapinlahden kunnan luottamustoimissa, muiden muassa lautakunnissa 19-vuotiaana.

– Oman kotikunnan elinvoima ja kunnan kehittäminen ovat edelleen tärkeitä asioita minulle. Istun tälläkin hetkellä kotikuntani valtuustossa.

Arvoista puhuminen tuntuu luontevalta kansanedustajalle, joka on kertonut avoimesti myös uskostaan.

– Minulle on tärkeää ihmisten yhdenvertaisuus, joka pitää sisällään myös alueellisen yhdenvertaisuuden.

Mitä muita arvoja on hyvä olla mukana päätöksenteossa, Sari Essayah?

– Vapaus, vastuu, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja lähimmäisyys rakentavat hyvää yhteiskuntaa.

Kuntalehti ja vaalit -juttusarja esittelee kaikki yhdeksän presidenttiehdokasta. Jokainen ehdokas kertoo vuorollaan muiden muassa oman kotikuntansa merkityksestä itselleen. Joka päivä (ensimmäinen ilmestyi 28.12.) kello 16 julkaistaan sarjaan liittyvä juttu, kunnes kaikki ehdokkaat on esitelty.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä