Uusi ja suurempi Kemi olisi noin 33 000 asukkaan kunta. (kuva: Kemin kaupunki)

Meri-Lapin kuntajakoselvittäjät Martti Ruotsalainen ja Timo Mäkitalo esittävät Kemin, Keminmaan ja Simon yhdistämistä yhdeksi kunnaksi.

Uusi kunta aloittaisi toimintansa vuoden 2017 alussa. Uuden kunnan nimeksi tulisi Kemi.

Kuntien valtuustojen päätettäväksi liitos tulee maaliskuussa 2015.

Selvittäjät tarkastelivat ensisijaisena vaihtoehtona Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion yhdistämistä yhdeksi kunnaksi, mutta totesivat kolmen kunnan liitoksen olevan toiminnallisesti parempi vaihtoehto.

– Kemi, Keminmaa ja Simo muodostavat tiiviin työssäkaynti- ja yhteistoiminta-alueen ja näiden kuntien talouden haasteet ovat hyvin samantyyppiset, Ruotsalainen kertoo.

– Laajemmassa kokonaisuudessa olisi ollut kaksi kaupunkikeskusta ja neljä osakeskusta, joten se olisi ollut aluerakenteeltaan liian hajanainen. Se olisi ollut myös pinta-alaltaan niin suuri, että palvelujen tasapuolinen järjestäminen olisi ollut hankalaa.
Myös se vaikutti, että Tornio niin vahvasti suuntaunut rajayhteistyöhön.

Selvittäjät pohtivat myös sitä vaihtoehtoa, että Tornio, Ylitornio ja Tervola olisivat yhdistyneet.

– Totesimme sen kuitenkin keinotekoiseksi liitokseksi, sillä Tornio on suuntautunut rajayhteistyöhön,  ja Ylitornio ja Tervola puolestaan osittain jo Rovaniemen suuntaan, Ruotsalainen sanoo.

Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen päätti 19. kesäkuuta 2014 määrätä toimitettavaksi erityisen kuntajakoselvityksen Kemin ja Tornion kaupunkien sekä Keminmaan, Simon, Tervolan ja Ylitornion kuntien välillä, kun kuntien oma selvitys ei käynnistynyt.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*