Seinäjoen seudun kuntajakoselvittäjät Jouko Luukkonen ja Raimo Harjunen esittävät, että Seinäjoki, Ilmajoki, Isokyrö ja Kuortane liitetään yhteen vuoden 2017 alusta.

Tästä noin 81 000 asukkaan uudesta kunnasta rakentuisi selvittäjien mukaan alueellisesti eheä, yhtenäisestä työssäkäyntialueesta muodostuva elinvoimainen Etelä-Pohjanmaan maakuntakeskus.

Seinäjoen kaupunkiseutu on selvittäjien mukaan nyt yhtä vakavan haasteen edessä kuin 1990-luvun lopussa: nykyisellä kuntarakenteella Seinäjoen kaupunkiseudun elinvoima ja kilpailukyky uhkaavat rapautua. Seinäjoki on menettämässä suhteellista kilpailuetuaan kilpailevilla seuduilla tehtyjen ja tulossa olevien kuntaliitosten vuoksi.

Selvittäjien käsitys on, että Seinäjoen ja sen kehyskuntien yhteistä elinvoimaa ei pystytä vahvistamaan riittävästi kuntien välistä yhteistyötä syventämällä, vaan tarvitaan kuntaliitosta.

Selvitysalueen kunnista Alavutta ei esitä liitettäväksi uuteen kuntaan. Työssäkäynti sieltä Seinäjoelle on pienempää kuin muista kunnista, ja selvittäjien mukaan alavutelaiset itse eivät koe kuuluvansa Senäjoen kanssa samaan toiminnalliseen alueeseen.

– Mielestämme Lapuan kaupungin tulisi olla osa tätä uutta kuntaa. Myös Kurikan kaupungin ja Jalasjärven kunnan liittymistä kuntaan on syytä harkita, toteavat Luukkonen ja Harjunen.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*