Siilinjärven ja Suonenjoen johtavat luottamushenkilöt asettavat yhä Kuopion kanssa tehtävän yhteistyön kuntaliitoksen edelle.

Valtionvarainministeriön asettamat kuntajakoselvittäjät Eero Laesterä ja Timo Säkkinen esittivät maanantaina julkistetussa selvityksessään Siilinjärven, Suonenjoen ja Kuopion yhdistämistä yhdeksi kaupungiksi, mutta selvitys ei käännä naapurikuntien päättäjien päitä.

– Kantamme ei muutu. Olemme valmiita monenlaiseen yhteistyöhön, mutta kuntaliitosta emme halua. Siilinjärven valtuustossa on vain 1–3 valtuutettua, jotka ovat liitoksen kannalla, Siilinjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilmari Hartikainen, kesk., sanoo.

Hartikaisen mukaan siilinjärveläiset olivat selvitystyössä täysin voimin mukana, vaikka selvityksen lopputulos oli etukäteen selvä.

– Halusimme löytää selvityksen kautta konkreettisen yhteistyön muotoja, mutta valitettavasti Kuopiolle tuntuu kelpaavan vain liitos.

Suonenjoki parantaa talouttaan

Suonenjoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Paukkunen, kesk., sanoo, että myös Suonenjoella asetetaan yhteistyön lisääminen kuntaliitoksen edelle.

– Yhteistyössä on vielä paljon kehitettävää. Se on ykkösvaihtoehtomme, Paukkunen sanoo.

Paukkusen mukaan on selvää, että liitos Kuopion kanssa merkitsisi palvelujen karkaamista.

– Emme ole niin sinisilmäisiä, että uskoisimme Suonenjoen palvelujen pysyvän ennallaan kuntaliitoksen jälkeen.

Paukkusen mukaan Suonenjoki on keskittynyt laittamaan omaa talouttansa kuntoon. Juuri valmistuva tilinpäätös näyttääkin Paukkusen mukaan hyvältä.

– Olemme saaneet käyttötalousmenomme kuriin ja alijäämät lähes puolitettua.

Paukkusen mukaan selvitys ei mennyt hukkaan, vaikka sen johtopäätökset olivat ennalta arvattavissa.

– Selvitys sisältää paljon aineistoa, jota voimme hyödyntää oman toimintamme kehittämisessä. Se kertoo, missä heikkoutemme ovat.

Kuopion Kantanen:  Selvitys ei ole sopimusesitys

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen, kok., muistuttaa, että nyt julkistettu selvitys ei ole sama asia kuin sopimusesitys kuntaliitoksesta.

– Olen todella pettynyt, jos kuntien valtuustoilla ei ole rohkeutta ottaa askelta eteenpäin. Meidän pitäisi ilman muuta käydä nyt kuntien kesken aidot kuntaliitosneuvottelut ja rakentaa sopimusesitys liitoksesta.

– Vasta sitten on mahdollista arvioida liitoksen hyvät ja huonot puolet, kun meillä on liitosneuvotteluissa yhteisesti sovittu palvelurakenne: missä sijaitsevat koulut, missä sijaitsevat kirjastot. Ilman liitosneuvotteluja ja liitossopimusta meillä ei ole vielä mitään, mihin ottaa kantaa.

Selvittäjät: Yhteistyön tiivistäminen ei tuo lisähyötyä

Kuntajakoselvittäjien mukaan kolmen kunnan liitos takaa nykyistä kuntarakennetta oleellisesti paremmat mahdollisuudet huolehtia alueen asukkaiden toimeentulosta, elinympäristöstä sekä kuntien vastuulla olevista palveluista ja kehittää niitä.

Selvittäjien mielestä kuntien kesken tehty yhteistyö on jo nyt niin laajaa ja monipuolista, ettei sen tiivistämisellä ole saavutettavissa lisähyötyä.

Kunnat ottavat kantaa selvittäjien esitykseen vasta eduskuntavaalien jälkeen. Valtuustojen yhteisseminaari on 28. huhtikuuta, ja sen jälkeen esitys menee kuntien käsittelyyn.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä