Sinisten Matti Torvinen siirtäisi maakuntavaaleja, koska tämänhetkinen kiire, joka johtuu tavoitteesta pitää maakuntavaalit lokakuussa, uhkaa lainvalmistelun asianmukaisuutta.

Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri, kansanedustaja Matti Torvinen esittää, että maakuntavaalien siirtämistä puolella vuodella, ensi kevään eduskuntavaalien yhteyteen harkittaisiin vakavasti.

Torvinen kuvailee tiedotteessaan tämänhetkistä lakipakettien sumaa kohtuuttomaksi.

– Eduskunnan käsittelyssä on tällä hetkellä satoja määrä lakeja, jotka liittyvät maakunta-, sote- ja luova-viraston valmisteluun. Kymmenien tuhansien sivujen perusteellinen arviointi ja satojen lakien ristiinkytkentä tällä aikatauluilla, kesään mennessä, on käytännössä mahdotonta, Torvinen toteaa.

Varatuomari Torvisen mukaan jo nyt keskeisten valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden tyly julkinen näkemys on, ettei kaikkia sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakeja kyetä riittävän asiantuntevasti arvioimaan näin lyhellä aikavälillä.

Torvisen mukaan nyt on esitettävä nöyrä vaatimus lakien asianmukaisen käsittelyn puolesta.

– Koko maakunta- ja sote-uudistuksen onnistumisen kannalta olisi syytä harkita maakuntavaalien siirtämistä ensi kevääksi eduskunta- ja eurovaalien yhteyteen. Muutoin on edessä koko yhteiskunnan kannalta mahdollisesti ylipääsemätön tai ainakin kohtuuton tilanne.

– Minulla ei ole hetkenkään epäilystä sote- ja maakuntauudistuksen tarpeesta ja ehdotetun lakipaketin toimivuudesta. Mutta on uskallettava katsoa peiliin kun koko yhteiskunnan etu on kysymyksessä, Torvinen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä