Timo Soini, Juha Sipilä ja Alexander Stubb kertoivat hallitusneuvottelujen etenemisestä tiistaina. (Kuva: Valtioneuvosto / Sakari Piippo)

Jos hallitusneuvottelujen julkista taloutta koskevassa kokonaisuudessa leikataan kuntien valtionosuuksia, myös kuntien tehtäviä karsitaan vastaavasti, ilmoitti keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tiistaina illansuussa hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa.

Sipilä toisti viime perjantaisen toteamuksensa, että julkista taloutta käsitellään kokonaisuutena, jolloin 4 miljardin säästötavoitteeseen sisältyy niin kunnille kuin valtiolle kohdistuvia toimia.

Sote-uudistuksessa hallitusneuvottelijat haluavat saavuttaa mahdollisimman selvät askelmerkit varsinaista toteuttamista varten.

– Kestävyysvajekorissa on 4 miljardia joista 1 miljardi on allokoitu kunnille. 3 miljardia on muissa, joissa sote on kaikkein suurimpana.

– Mutta paljonko sote täsmälleen ottaen on 3 miljardista, sitä lukua ei vielä ole käytettävissä.

Neuvottelijat käyttävät pohjana valtiovarainiministeriön hahmottelemaa 4+2 miljardin euron sopeutustavoitetta vuoden 2019 tasossa, joten ”kestävyysvajekorin” jälkeen tavoitetta jää 2 miljardin verran.

Se on tarkoitus kuroa kiinni rakenteita uudistamalla.

– Sellainen hahmotelma on olemassa, Sipilä sanoi.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*