Pääministeri Juha Sipilän mukaan kunnat ovat vastaisuudessakin hyvinvointiyhteiskunnan pohja.

Pääministeri Juha Sipilä, kesk., antoi keskiviikkona pääministerin ilmoituksen sote-uudistuksesta. Hän korosti, että uudistus on hallituksen tärkein ja suurin reformi. Eduskunnan keskustelussa uudistuksen tarpeesta oltiin yhtä mieltä.

18 itsehallintoalueille siirtyy Sipilän mukaan lähes 190 nykyisen tahon tehtävät.

Hän luetteli sote-asioiden lisäksi pelastustoimen, maakuntien liitot, ely-keskusten alueellisen kehittämisen tehtävät ja lisäksi mahdollisesti ympäristöterveydenhuollon.

Koulutus ei ainakaan alkuvaiheessa sisälly itsehallintoalueitten toimialaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Kunnat ovat jatkossakin hyvinvointiyhteiskunnan pohja. Ne voivat keskittyä vastaamaan elinvoimasta ja kuntalaistensa muista palveluista entistä paremmin. Sipilä sanoi.

 

Rahoituslinjaukset huhtikuussa

 

Säästötavoitteen Sipilä määritteli niin, että menojen on tarkoitus olla kolme miljardia pienemmät kuin nykyisten ennusteiden mukaan olisi.

Säästöjä syntyy esimerkiksi järjestäjien vahvemmista hartioista, paremmasta johtamisesta, henkilöstön sekä tilojen järkevämmästä käytöstä, erikoistumisesta ja työnjaosta ja paremmasta tietotekniikan hyödyntämisestä.

Tarkemmat rahoituksenlinjaukset Sipilä lupasi huhtikuussa 2016.

 

Sairaalat säilyvät

 

– Jatkossa Suomessa on 12 laajan ympärivuorokautisen sosiaali- ja terveyspalveluiden päivystyksen yksikköä, joissa on vähintään kymmenen erityisalan kattava jatkuva päivystysvalmius, Sipilä sanoi.

Suppeampaa ympärivuorokautista sosiaali- ja terveyspalveluiden päivystystä tarjotaan muiden keskussairaaloiden puitteissa.

Sipilä rauhoitti huolta muiden sairaaloiden kohtalosta. Hän lupasi, että muitakaan terveyskeskuksia ja sairaaloita ei lakkauteta.

– Tulevaisuudessakin tarvitsemme päivystävien sairaaloiden lisäksi muita sairaaloja, terveyskeskuksia ja palveluyksiköitä.

 

Valinnanvapaus erityisesti perustasolla

 

Uudistukseen liittyvän valinnanvapauden on perustelujen mukaan tarkoitus vahvistaa erityisesti perustason palveluita. Käyttäjän valinnanvapaus on Sipilän mukaan pääsääntö perustasolla. Erityistason palveluissa valinnanvapaus otetaan käyttöön niissä palveluissa, joihin se soveltuu.

– Monikanavaisen rahoituksen yksinkertaistamista ja valinnanvapautta laajentava lainsäädäntö on tarkoitus saada voimaan samaan aikaan kuin itsehallintoalueet aloittavat toimintansa 1.1.2019, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa yksityisten ja julkisten palveluiden vertailtavuutta ja järjestelmällistä vertailua lisätään. Itsehallintoalueiden ja muiden tuottajien tuotannon kustannusten ja laadun tulee olla yhtäläisellä tavalla avoimesti vertailtavissa julkisen tiedon pohjalta.

 

Oppositio huolissaan kerman kuorimisesta

 

Opposition edustajat epäilivät säästöjen toteutumista. Valinnanvapauden toteutumisessa kannettiin huolta siitä, että valinnanvapaus ei johtaisi siihen, että yksityiset toimivat pääsevät valitsemaan asiakkaansa ja siten kuorimaan kerman.

Oppositio halusi, että uudistusta vietäisiin eteenpäin parlamentaarisessa valmistelussa. Tähän hallitus ei suostu, mutta uudistuksen etenemisellä on parlamentaarinen seurantaryhmä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*