Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen sopimuspalokuntana toimiva Ruokolahden VPK toiminnassa liikenneonnettomuuspaikalla. (kuva: Isto Kujala/SSPL)

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL) edellyttää sopimuspalokuntien kohtelun yhdenmukaistamista pelastustoimen muutoksessa.

– Palokuntasopimuksiin on saatava yhdenmukainen malli koko maahan. Sopimuksissa on huomioitava muun muassa palokuntien operatiivinen merkitys, turvallisuusviestintä ja yhdistystoiminta. Sopimuskorvaukset tulee määritellä oikeudenmukaisesti ja samoilla periaatteilla kaikkialla maassa, sanoo liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala.

SSPL näkee myönteisenä selvitysmies Lauri Tarastin esityksen, jossa pelastustoimen palvelut turvataan säilyttämällä nykyinen paloasemien määrä. Maakuntien pelastustoimea valmisteltaessa on liiton mukaan välttämätöntä ottaa mukaan valmistelutyöhön myös alueiden sopimuspalokuntien alueosastot.

– Suomessa on hyvin harva paloasemien ja palokuntien verkosto. Nykyiset sopimuspalokunnat on saatava sujuvasti siirtymään uuteen järjestelmään, muuten kansalaiset eivät saa riittävää pelastustoimen palvelua koko maassa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Suomessa on 709 sopimuspalokuntaa, jotka jakautuvat 491 yhdistysmuotoiseen sopimuspalokuntaan ja 200 henkilökohtaisen sopimuksen sopimuspalokuntaan ja 18 työpaikkasopimuspalokuntaan. Näissä toimii noin 13 400 hälytyskelpoista palokuntalaista.

Ammattipalokuntia Suomessa on 112. Henkilöstöä niissä on noin 4000.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*