Kunta- ja hyvintointialuetyönantajat KT hyväksyi kaksi viikkoa sitten valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovintoehdotuksen, mutta kaikki viisi työntekijäjärjestöä hylkäsi sen. Kuva: Heli Sorjonen

Sovittelulautakunta etsii kuumeisesti ratkaisua kunta-alan tulehtuneeseen työriitaan tulevista pääsiäisen pyhistä huolimatta. 

-Teemme kovasti töitä koko ajan. Meillä on vielä käynnissä tietopohjan hankintavaihe, sanoo sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen

Hän ei ota kantaa siihen, milloin sovittelulautakunta voisi jättää sovintoehdotuksen.  

-Emme tee ehdotusta hätiköiden, vaan nojaudumme tietoon, tutkimukseen ja laskelmiin. Otamme huomioon myös sote-uudistuksen toteuttamisen vaikutukset, Pylkkänen kertoo. 

Työministeri Tuula Haatainen määräsi viime viikon perjantaina sovittelulautakunnan ratkomaan kunta-alan työriitaa. Lautakunta aloitti työnsä välittömästi. 

-KT:n pääneuvottelijat olivat sunnuntaina sovittelulautakunnan kuultavina, kertoo Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Palkankorotukset pullonkaulana

Suurin erimielisyyden aihe neuvotteluissa on Jalosen mukaan edelleen kaikkien työntekijäjärjestöjen vaatimat suuret ylimääräiset palkankorotukset, joihin yhteiskunnalla ei ole varaa. 

-Kyseessä on poikkeuksellisen vaikea työriita. Kunta-alalle on edellisen kerran asetettu sovittelulautakunta vuonna 2007, Jalonen sanoo. 

Työntekijäjärjestöt vaativat yleisen linjan sopimuskorotusten päälle 3,6 prosentin palkankorotuksia viiden vuoden ajalle. 

-KT:n tavoite on, että työriita saataisiin ratkaistua mahdollisimman nopeasti, mutta korostan, että ratkaisu on nyt ensisijaisesti sovittelulautakunnan käsissä.

Hoitajien lakko uhkaa heti pääsiäisen jälkeen

Tehy ja SuPer uhkaavat kaksiviikkoisella lakolla keskiviikosta 20. huhtikuuta alkaen. Hoitajien lakko koskisi erikoissairaanhoitoa 13 sairaanhoitopiirissä.

JHL:n, Jytyn ja Jukon oli määrä aloittaa viikon kestävä lakko Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa tiistaina 19. huhtikuuta, mutta työministeri siirsi sitä kiirastorstaina kahdella viikolla. Lakon uusi ajankohta on 3.-9. toukokuuta. 

Lisäksi JHL, Jyty ja Juko jättivät kiirastorstaina uuden lakkovaroituksen, joka koskee kymmentä kaupunkia. Sen piirissä on yli 81 000 palkansaajaa.

Viikon kestävän lakon on määrä alkaa 3. toukokuuta Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Juttua on päivitetty kiirastorstaina JHL:n, Jukon ja Jytyn pääkaupunkiseudulle kohdistuvan lakon siirtymisen sekä uuden lakkovaroituksen osalta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*