Kuva Migrin turvapaikanhakijan oppaasta somalin kielellä. Somaliasta tulevan on jatkossa vaikeampi saada oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella.

Humanitaarinen suojelu lakkaa turvapaikanhakijan oleskeluluvan myöntämisen perusteena, tiedottaa Maahanmuuttovirasto (Migri).

Humanitaarisen suojelu on ollut Suomen kansallinen lupakategoria. Sen perusteella on myönnetty vuosittain satoja oleskelulupia.

Jatkossa kansainvälisen suojelun perustella myönnettäviä oleskelulupia ovat turvapaikka ja toissijainen suojelu.

Humanitaarinen suojelu on ollut oleskeluluvan perusteena, jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät ole täyttyneet, mutta hakija ei ole voinut palata kotimaahansa sen huonon turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi.

– Käytännössä on ollut kyse esimerkiksi Keski- ja Etelä-Somalian alueelta kotoisin olevista henkilöistä, joiden ei ole katsottu voivan palata, koska he olisivat voineet joutua vaikeisiin olosuhteisiin. Myös Irakissa ja Afganistanissa on ollut alueita, joilla on katsottu olevan erityisen huonot olosuhteet, Migrin tiedotteessa sanotaan.

Suomi kiristää oleskeluluvan saamisen kriteerejä muutenkin. Toissijaisen suojelun perusteella oleskeluluvan saamisesta tulee vaikeampaaa, koska Migrin päivittämän maalinjauksen mukaan Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuustilanteet ovat parantuneet – siitäkin huolimatta että joillain alueilla näissä maissa tilanne on voinut myös huonontua.

Kuntalehti.fi:n aiempia uutisia hakusanalla turvapaikanhakijat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*