– Olemme tehneet omaa selvitystämme pitkään hyvässä yhteistyössä. Meillä on kiinnostusta eurooppalaistyyppiseen kaupunkirakenteeseen. Mutta tässä on myös iso tekeminen valtuustojen kanssa, eikä tämä läpihuutojuttu ole, Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen kertoo Kuntalehden haastattelussa.
Keskiviikkona hän sanoi, ettei ollut nähnyt vielä hallituksen esitystä erityisistä pakkoliitosalueista, joihin Tamperekin kuuluu. Ikonen myöntää, että eurokaupungin kehittämistä motivoi kehyskuntien vahva halu säilyttää itsenäisyyttään ja identiteettiään jos ei kokonaan niin ainakin osittain.
Ikosen mukaan eurooppalainen kaupunkimalli täyttää hallituksen vaatimuksen vahvasta johtavasta kaupunkikeskuksesta. Aluedemokratia voisi täyttää kehyskuntien vaatimukset.
Vahvojen kehyskuntien
palveluja ei järkeä keskittää
– Alueellisuus on olennainen tekijä. Ihmiset haluavat liitokselta kahta asiaa: että lähipalvelut ja vaikutusmahdollisuudet säilyvät. Tähän on meillä myös mahdollisuus: ympäryskunnat ovat niin vahvoja, ettei ole järkeä keskittää esimerkiksi terveydenhuoltoa kokonaan Tampereelle, Ikonen toteaa.
Isoja kysymyksiä ovat etenkin verotulojen jako ja käyttö ja maankäyttö. Vaaleissa valituilla paikallisvaltuustoilla voisi olla omia vastuitaan, kuten alueelliset asemakaavat ja joitain muita asioita. Se takaisi niin edustuksen kuin päätösvallan säilymistä nykyisissä kehyskunnissa.
– Kuten Oulussakin: me luomme yhdessä uutta – miten viemme elinvoimaa eteenpäin, Ikonen profetoi.
Virkkusen valtiosihteeri
Kokoomuslainen Ikonen toimi alue- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) valtiosihteerinä valtiovarainministeriössä ennen valintaansa Tampereen pormestariksi vuosi sitten. Sitä ennen hän toimi Tampereen apulaispormestarina vastuualueenaan sosiaali- ja terveysasiat. Hän toimi myös Tampereen valtuustossa ja Pirkanmaan maakuntavaltuustossa.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä