Lahti saa kumppanin Nastolasta ensi vuonna. (Kuva: Ville Miettinen)

Nastolan kunnanvaltuusto päätti äänestyksessä maanantaina, että Nastola liittyy Lahteen. Päätös syntyi äänin 22-21.

Lahden ja Nastolan kunnat lakkaavat ja tilalle perustetaan uusi Lahden kaupunki vuoden 2016 alusta.

Lahden ja Nastolan yhdistymisen arvioidaan tuovan hallinnossa 4 milj. euron vuotuiset säästöt, ja uuden kaupungin investointikulut vähenevät arviolta 5 milj. euroa. Uusi kaupunki saa valtion yhdistymisavustusta neljä miljoonaa euroa.

Lahden ja Nastolan yhdistymissopimuksessa on linjattu uudelle Lahden kaupungille nykyinen palvelutaso ilman veronkorotuksia. Uusi kaupunki pyrkii toimimaan 20,25 prosentin kunnallisverolla ainakin vuoteen 2020.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Lahden ja Nastolan yhdistymissopimusta lähtee toteuttamaan 13-jäseninen yhdistymishallitus, jonka kokoonpanosta on tarkoitus päättää kummankin kunnan valtuustojen kokouksissa 9.2.

Yhdistymissopimuksessa on Nastolan alueella vahva asema uuden kunnan kehittämisessä.

– Hyvät palvelut ja niiden saatavuus ovat kuntalaisille keskeinen asia. Uudella Lahdella on mahdollisuus hyödyntää Nastolan käytäntöjä palvelujen järjestämisessä edullisella tavalla, toteaa kunnanjohtaja Pauli Syyrakki. Nastolan aluejohtokunta seuraa palveluiden laatutasoa ja asukastyytyväisyyttä alueellaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. En jaksa uskoa, Nastolan hyviä käytäntöjä koskaan otetaan yhdistyneen uuden kunnan käyttöön. Ei otettu 10 kunnan vuonna 2009 yhdistyneessä Salossakaan. Aina oli mallina vain entisen Salon malli, oli se sitten kuinka huono tahansa. Kaikki entiset virkamiehet pitäisi vaihtaa, jotta se onnistuisi.

  2. Ei ole Oulussakaan otettu liittyneiden kuntien hyviä käytäntöjä vaan jatkuu Oulun kankea ja pyrökraattinen asioiden hoidon tyyli.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*