Norjassa on 19 aluetta ja Oslo, ministeri Tarasti muistutti. (Arkistokuva. Kuva: Kunta-tv)

Aluehallintouudistusta selvittänyt ministeri Lauri Tarasti teki tammikuussa esityksensä siitä, mitä muita tehtäviä kuin sote siirretään kunnilta ja valtiolta tuleville maakunnille, joiden pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa.

Tarasti esitti lauantaina kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Hämeenlinnassa oman ehdotuksensa, joka ei sisältynyt hänen raporttiinsa.

– Mikä estäisi, että maakuntiin rinnastettaisiin kolme kaupunkikuntaa – nimittäin Helsinki, Espoo ja Vantaa, Tarasti sanoi.

Näin aluemäärä olisi 21.

MainosTarasti perusteli ehdotustaan sillä, että maakunnat ovat hyvin erilaisia. Uudellamaalla on 1,6 miljoonaa asiakasta, kun esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla vain noin 70 000.

Hän huomautti, että Uusimaa on ylivertainen verrattuna kaikkiin muihin maakuntiin, joista toiseksi suurin on Pirkanmaa, jossa on vähän yli 500 000 asusta.

– Tämä ei ole ihan uusi keksintö, vaan näin on tehty muuallakin, Tarasti viittasi Norjaan, jossa on 19 aluetta ja Oslo.

Tarasti sanoi pohtineensa raporttia tehdessään, että suuri aluehallinto-ja soteuudistus on myös kuntauudistus.

Martta Nieminen

Otsikkoa muutettu 6.3. klo 11.45. Tarasti puhui Espoosta ja Vantaasta, ei Tampereesta ja Turusta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Järkevä ehdotus! Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.

 2. Vielä järkevämpää olisi pääkaupunkiseutu ja 5 Erva-aluetta eli yhteensä 6.
  Rahoitus/verotus valtiolle.
  Palvelujen hinta kaikille/kaikkialla sama eli hintakatto.
  Omat it-järjestelmät . Eli valtion monopoli yksityisten sijaan.
  Tulosvastuu ja määräaikaisuus johtajille.

 3. Unohdetaan tässä vaiheessa kaikki muu, perustetaan erityissairaanhoitoon viisi aluetta ja rahoitus valtiolta, kunnat irti. Kun tämä toimii, harkitaan lisää.

 4. Tämä jos mikä todistaa aluehallinnnon järjettömyyden. Hesassa Vantaalla ja Espoossa olisi kaksilla eri vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä hoitamassa yhden kaupungin asioita, kun nyt niitä on vain yksi!
  Ei ole kepulaisten luovuudella mitään rajaa! Himmeleitä piti purkaa, onko tämä sitä?

  Jussi Oksman Mikkeli

 5. Näillä ideoilla on tietysti jo pitkä historia YTV:stä lähtien. Sinänsä se on ihan selvä, että pääkaupunkiseutu on ja sen pitää olla oma lukunsa hallintohimmeleiden kehittelemisessä. Kysymys on nyt vain siitä, olisiko sen järkevää olla kolmen (tai neljän) kaupungin muodostama toiminnallinen kokonaisuus vai laajempi. Tarastin ehdotus on sinänsä ihan perusteltu. Kolmen suuren (+ Kauniainen) muodostama kokonaisuus pitäisi itse asiassa toteuttaa niin, että alue jaettaisiin tavanomaisen pääkaupunkien metropolihallinnon tavoin kaupunkipiireihin (ward), joka vähentäisi nykyisiin kuntarajoihin fakkiutunutta reviiriajattelua.

 6. Tarastin idea ei ole uusi, sillä muun muassa minä pohdin tätä Kunnallisalan kehittämissäätiön KAKS:n sotelakikilpailussa.

  Lähdin lopulta siitä, että pääkaupunkiseutua (Mertopolialuetta) ei pidä eristää Uudenmaan maakunnasta. Ehdotin, että seutua varten maakuntavaltuusto asettaisi lautakunnan ja tarvittaessa tietyistä asioista säädettäisiin erikseen. Näin on Tukholman seudunkin erityistarpeet otettu huomioon.

  Kilpailuehdotukseni löytyy KAKS:n sivuilta.

  Aulis Pöyhönen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*