Kaksi Multian valtuutettua perui eronsa.

 

Keski-Suomessa sijaitsevan Multian kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maarit Mäkelä ja valtuutettu Sisko Heinämäki ovat peruneet eroanomuksensa valtuustosta.

Mäkelä ja Heinämäki jättivät yhden muun Multiapuolueen valtuutetun sekä yhden kokoomuslaisen kanssa kirjallisen eroanomuksen kesäkuussa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Syyksi nelikko ilmoitti kuntalain ehdottomat perusteet luottamustehtävästä kieltäytymiselle. Kuntalain mukaan valtuusto voi myöntää valtuutetulle eron pätevästä syystä.

Luottamustehtävästä kieltäytymisen ehdottomia perusteita ovat muun muassa 60 vuoden ikä, aiempi vähintään neljän lähinnä edeltävän vuoden toiminta samassa tai samaan toimielimeen kuuluvassa kunnallisessa luottamustoimessa tai aiempi vähintään kahdeksan vuoden toiminta missä tahansa kunnallisessa luottamustoimessa.

Mäkelä ei halua ruotia eropyynnön taustoja, mutta hän kertoi Kuntalehdelle tulleensa sittemmin toisiin ajatuksiin, koska kunnan etu on, että päätöksentekokyky säilyy.

– Ihmisten kanssa pitää kuitenkin tulla toimeen, hän muistuttaa.

Kesäkuun lopussa eroanomuksensa jättivät vielä yksi kokoomuslainen kunnanhallituksen jäsen sekä varavaltuutettu ja kunnanhallituksen varajäsen, joka edusti Multiapuoluetta.

Ongelmaksi Multialla uhkasi muodostua, että jos kaikki eroaikeistaan ilmoittaneet pysyvät päätöksessään ja heille myönnetään ero, luottamushenkilöt käyvät niin vähiin, että päätöksenteon laillisuus vaarantuu.

Alun perin Multian valtuustossa oli 17 valtuutettua. Määrä putosi 16:een, kun ainoana vihreiden ehdokkaana vaaleissa valittu henkilö muutti toiselle paikkakunnalle eikä hänelle ollut varavaltuutettua.

Täydennysvaalien
uhka peruuntui

Jos valtuuston jäsenmäärä jää alle 75 prosenttiin säädetystä kesken valtuustokauden, valtuuston puheenjohtajan pitää ilmoittaa asiasta oikeusministeriölle, joka harkitsee, pidetäänkö täydennysvaalit.

Mäkelän mukaan uhka täydennysvaaleista peruuntui nyt.

-Kyllä se on nyt selvä.

Päätöksenteon ilmapiiriä Mäkelä pitää Multialla haasteellisena. Luottamustehtävän hoitamisesta on ollut hauskuus kaukana, ja valtuustokausi on ollut jotain ihan muuta kuin helppo.

Vaikeuksista huolimatta Mäkelä pitää mahdollisena, että hän lähtee ehdokkaaksi myös ensi vuoden vaaleissa.

– Harkitsen asiaa.

Hän muistuttaa, että radikaali vaihtuvuus valtuustossa aiheuttaa suuria ongelmia kunnan viranhaltijoille.

– Pieni uusiutuminen on kuitenkin aina hyvä, Mäkelä sanoo.

Mäkelä valittiin valtuuston keskustalaisena. Multiapuolue on valtuustoryhmä, joka irtautui keskustan ryhmästä vuoden 2012 lopulla.

Teksti: Ville Miettinen, Martta Nieminen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Multialla kunnassa käyty läpi valtuustosta eroamisia ja erojen perumisia 2015-2016. Kesäkuussa 2016 alkanut näytelmä on omituinen farssi; joku kommentoikin osuvasti, että voiko valtuustossa olla vasten tahtoaan. Valtuuston pj Maarit Mäkelä on vaatturin unelma. Takinkääntön mestari.

  2. Multian kunnanvaltuuston kokous 12.9.2016 klo 19.00: Useiden johtavien luottamushenkilöiden joukkoeroaminen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*