Maaseudun voimavarat saadaan käyttöön vain jos maaseudulla elämiselle ja yrittämiselle on edellytykset, katsoo ministeri Tiilikainen.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kesk., puolustaa maaseudun asemaa maan uudistuksissa. Maaseudun näkökulma halutaan pitää mukana päätöksissä.

Maaseutupolitiikan neuvoston MANEn ensimmäisessä kokouksessa puhunut Tiilikainen muistutti, että biotalouteen, ruuantuotantoon ja luonnonvaroihin perustuvan yrittäjyyden ja hyvinvoinnin arvoketjut alkavat maaseudulta.

Hän totesi, että maaseutualueiden aineelliset ja aineettomat voimavarat ovat hyödynnettävissä vain, jos tarvittavat puitteet maaseutuyrittäjyydelle ja maaseudulla asumiselle ovat olemassa.

Tällaisiksi hän luetteli esimerkiksi toimivan infran, liikkumis- ja kommunikaatiomahdollisuudet sekä palvelut.

MainosMANEn esnsimmäisessä kokouksessa linjattiin kansallisen maaseutupolitiikan tämän vuoden ykköspainopisteeksi yrittäjyyden, työllisyyden ja itsensä työllistämisen edistäminen maaseutualueilla.

Maaseutupolitiikassa keskitytään yhä enemmän viemään maaseutunäkökulmaa käynnissä oleviin koko maata koskeviin rakenneuudistuksiin ja valtakunnallisiin kärkihankkeisiin.

 

Paikalliset ratkaisu ja joustavuus avuksi

 

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan kaikilla maaseutupolitiikan toimijoilla on tässä tärkeä rooli. Myös maaseutualueilla syntyviä ratkaisuja ja innovaatioita halutaan tukea ja hyödyntää aiempaa enemmän.

– Meidän on poliittisin ja hallinnollisin keinoin luotava hyvät edellytykset joustaville, paikallisille ratkaisuille. Tämä koskee niin yrittäjyyttä kuin arjen välttämättömiä palveluita, MANEn puheenjohtajana toimiva Tiilikainen vaati.

– Sektorit läpileikkaavilla paikallisilla ratkaisuilla voidaan vastata maaseutualueiden tarpeisiin, tukea niiden voimavaroja ja vahvistaa elinvoimaista maaseutua. Tämä tukee koko Suomen menestystä, katsoi MANEn pääsihteeri Christell Åström, maa- ja metsätalousministeriöstä.

MANEn tehtäväksi on määritelty päättäjien tukeminen strategisesti tärkeissä maaseutupoliittisissa kysymyksissä sekä valmistella ja toteuttaa hallituksen maaseutupoliittisia linjauksia. Hallitus on asettanut MANEn toimikaudelle 1.5.2016–31.12.2020.

Maaseutupolitiikan neuvostosta lisää täällä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*