Timo Reina.

Perustuslakivaliokunnan lausunto sote-lakiesityksestä osoitti merkittäviä viilaustarpeita, mutta muutakin viilattavaa voi vielä löytyä eduskunnan muiden valiokuntien käsittelyssä, muistuttaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

– Hallintovaliokunta ja valtiovarainvaliokunta valmistelevat erittäin tärkeiden sisällöllisten asioiden näkökulmasta omia lausuntojaan.

Muut lausunnot arvioivat muun muassa maakunnan talouden kestävyyttä ja tukipalvelujen tuottamista.

– Tämä ei ole koko totuus muutostarpeesta, Reina sanoo perustuslakivaliokunnan lausunnosta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Isossa kuvassa sote-uudistus on tarpeen ja etenee, Reina arvioi. Kuntien esiin nostamien asioiden näkökulmasta perustuslakivaliokunnan lausunto ei ole kovin yllättävä.

– Siellä on asioita, joiden katsotaan edellyttävän muutoksia jotta kunnallinen itsehallinto, muun muassa omaisuudensuoja ja rahoitusperiaate, toteutuu paremmin. Ja sitten on useita asioita joita tarvitaan maakuntien itsehallinnon vahvistamiseksi. Näitä olemme pitäneet esillä, Reina sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

– Samoin olemme kiinnittäneet huomiota prosessiin, sen aikatauluun ja hallittavuuteen, että edetään portaittain ja kokeilujen kautta. Perustuslakivaliokunta arvioi tätä samalla tavalla ja perusteli sitä vielä nimenomaisesti kansalaisten yhdenvertaisuuden turvaamisella.

Hallituksen tavoite saada kokonaisuus maaliin niin että uusi sote-maakunta aloittaa vuoden 2019 alussa, 18 kuukauden päästä, on herättänyt toisaalta kiitosta, toisaalta voimakasta arvostelua.

Valmistelu vie aikaa tulee tehdä huolella, ja lausuntokierrokset pitää käydä läpi, Reina sanoo.

– On nähtävissä, että näiden muutosten vuoksi uudistuksen toimeenpano yksinkertaistuu. Maakunnalla tulee olemaan enemmän päätösvaltaa sote-palvelujen järjestämisen ja tuottamisen organisoimisessa. Se saattaa käsittääkseni olla omiaan helpottamaan toteuttamista, Reina arvioi.

Timo Reinan haastattelu Kunta.tv:ssä:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*