Tulevaisuuden kunnan tehtävissä viihtyisyyden vaaliminen voi korostua nykyisestä.

Tulevaisuuden kunnan hahmottaminen on suuri prosessi, jota on käynnistelty jo ennen sote-ratkaisujen kypsymistä Nyt asia kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Kysymys onmyös paikallisesta suhtautumistavasta, sanoo valtiovarainministeriön kuntaosaston ylijohtaja Päivä Laajala .

Tulevaisuuden kuntaa hahmottamaan asetetaan parlamentaarinen ryhmä. Laajala esitteli tulevaisuuden kunnan valmistelua Kuntaliiton sote-seminaarissa.

Laajala huomautti, että sote-uudistuksessa kysymys muun ohella valtavasta lainsäädäntöprosessista. Hänen mukaansa sote-uudistuksen myötä tarvitaan arvilta ainakin 350 lakimuutosta, jotka työllistävät ministeriöitä. Vasta sote-uudistuksen myötä selviää, mikä kaikki kunnissa muuttuu.

Laajalan mukaan kysymys on kuitenkin mustakin kuin lainsäädännöstä. Kunnissa mietitään lähestymistapoja ja roolin kirkastumista, suhtautumistapoja, asenteita.

Osa kuntajohtajista kokee Laajalan mukaan tilanteen vallan menetyksenä. Osa taas kokee tilanteen huojentavana. Päästään eroon suuresta taakasta. Budjetointi tule vakaammalle pohjalle

Laajala lainasi professori Arto Haveria, joka on nähnyt sote-uudistuksen jälkeen tulevana kunnan roolissa neljänlaisia läheestymistappoja.

Kunta voi olla hyvinvointiorganisaatio, joka huolehtii kuntalaisten hyvinvoinnista, viihtyisyydestä, tehdä kunnasta hyvän paikan elää. Toiseksi kunta voi ottaa myös aktiivisen elinkeinoroolin, joka edistää työllisyyttä ja paikallista taloutta. Kolmas lähestymistapa voi olla toiminta yhteisöjen alustana, koota järjestöjä ja talkootoimintaa. Neljäs malli on perinneyhteisö, joka vaalii paikallista identiteettiä.

Juttua muokattu 4.9. klo 15.20: Korjattu Arto Haverin nimi oikein.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jaa artikkeli
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Rautavaaran kunta esiiti hyvinvointikuntaa jo 11.11.2011 klo 11.10 Kuntatalolla. Ns. Harvakunnille
    lähipalvelujen turvaaminen erillislailla ”LEX-Rautavaaralla”.
    Paikalla oli mm. Päivi Laajala. Vatulointi jatkuu…

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*