Kuva: KHO

Turun hallinto-oikeus on hylännyt äänin 2–1 Pyhärannan kunnanjohtajan valinnasta tehdyn valituksen.

Pyhärannan valtuusto päätti 18.4.2016 valita kunnanjohtajan virkaan hallintotieteiden tohtori Matti Muukkosen. Päätöksestä valitti kunnanvaltuutettu Rauno Luttinen, joka istuu valtuustossa omassa yhden miehen ryhmässään.

Luttisen mukaan kunnanhallitus ylitti asiassa toimivaltansa päättäessään viran pätevyysvaatimuksista kunnanvaltuuston sijaan.

Pyhärannan kunnan hallintosäännön mukaan viran kelpoisuusvaatimuksista päättäminen kuului valtuuston toimivaltaan. Virka oli kuitenkin julistettu haettavaksi ja sittemmin uudelleen haettavaksi kunnanhallituksen päättämillä kelpoisuusvaatimuksilla. Hallinto-oikeuden mukaan kunnanhallitus oli näin ollen asiaa valmistellessaan ylittänyt toimivaltansa.

Hallinto-oikeus totesi, että valtuuston valintakokouksessa yksi kunnanvaltuutettu (Luttinen) oli puheenvuorossaan nimenomaisesti kiinnittänyt huomiota toimivallan ylittämiseen. Hän tai kukaan muukaan valtuutettu ei ollut tehnyt vastaehdotusta asiassa, joten valtuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen ehdotuksen.

Tämän vuoksi hallinto-oikeus katsoi, että valtuusto oli päättäessään kunnanjohtajan valinnasta samalla hyväksynyt nuo kelpoisuusvaatimukset noudatettaviksi virkavaalissa. Näin ollen valtuuston päätöstä ei ollut syytä kumota virheellisessä järjestyksessä syntyneenä.

Vähemmistöön jäänyt hallinto-oikeuden tuomari katsoi, että koska kunnanhallitus oli ylittänyt toimivaltansa, valtuuston päätös olisi pitänyt kumota.

Luttinen ei vielä ota kantaa, valittaako hän päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*