– Tulkitsen, että pääministeri kannatti selvitysten tekemistä niin, että saamme tietoa erilaisista vaihtoehdoista päätöksentekoa varten. Meillä Turussa selvitys on vasta alussa ja ensimmäinen kokous pidettiin vasta viime viikolla, Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell muistuttaa.
Hän painottaa myös, että Turun seudulla tilanne on erilainen kuin Tampereella, eikä Tampereen ideoima seudullinen demokratia tai "eurooppalainen kaupunki" välttämättä sopisi Turkuun sellaisenaan.
– Mutta meidänkin on varmasti syytä perehtyä tähänkin malliin, hän sanoo.
Tampereelle kaavaillaan
kehyskuntiin paikallisvaltuustoja
Tampereella suunnitellaan mallia, jossa nykyiset Tampereen kehyskunnat säilyttäisivät osittaisen itsenäisyyden ja omat valtuustot. Keskuskunta saisi oman verotuksen ja päätösvaltaa mm. alueellisesta kaavoituksesta ja liikenteestä.
– Tampereella on kahdeksan kuntaa melko laajalla alueella ja niillä vahvat aluekeskukset. Meillä on tiivis kaupunkikeskittymä ja sen ympärillä laajempi alue, joissa on yhteensä 17 kuntaa. Meidän tilanteemme on siis haasteellisempi, Randell toteaa.
Ei yhtä suurkuntaa

Aluksi tulisi selvittää, kuinka monta uutta kuntaa alueelle tarvittaisiin ja millaisia rakenteita niiden välille. Yhden kunnan malliin, joka sisältäisi kaikki nykyiset kunnat, Randell ei usko – sittenkään, vaikka niihin tuotaisiin paikallisdemokratiaa Tampereen suunnittelemaan tapaan.
– Turun kaupunginvaltuusto on linjannut, ettei ratkaisuja pidä etsiä ensisijaisesti hallinnon lisäämisestä. Se ei vastaa kuntauudistuksen tavoitteita eikä suoraan ratkaise niitä ongelmia, joita nyt pyritään selvittämään.
Kuntaliitoksia
ydinseudulle?

Myös kuntaliitosten mahdollisuus täytyy käydä läpi ja ydinkaupunkiseudun asema on siinä keskeinen. Turun ydinkaupunkiseutuun kuuluvat Turun lisäksi sen lähimmät naapurit Raisio, Kaarina, Lieto, Rusko ja myös Naantali, vaikka sen kanssa onkin lyhyempi maaraja ja enemmän merirajaa.
Turun seudulla liitoksia hankaloittaa alueen kuntien vahva identiteetti. Naantali ja Kaarina voivat ylpeillä yhtä pitkällä historialla kuin Turku.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*